Vakantiechaos door corona

Jongerenvakanties kampen met corona; verwarring bij toeristen in Frankrijk en Spanje

Gido Lurvink van Travelbase moest vorige week tijdens het eerste kamp van het jaar vaststellen dat 15 deelnemers corona hadden.  Beeld
Gido Lurvink van Travelbase moest vorige week tijdens het eerste kamp van het jaar vaststellen dat 15 deelnemers corona hadden.

Op vakantie in coronatijd gaat niets zoals gepland. De organisator van een surfkamp in Spanje kreeg te maken met deelnemers met corona. En een Rotterdamse vakantieganger wil graag naar Frankrijk, maar hoe?

Laura van Baars en Hannah van der Wurff

‘Niet de vakantielanden zijn het probleem; dat is Nederland’

Gido Lurvink, oprichter van het reisbureau Travelbase en organisator van surfreizen in Frankrijk en Spanje.

Wie meegaat op een surfreizen van Enter the wave in Noord-Spanje of Zuid-Frankrijk zoekt het café niet op, maar zit liever op het strand met een windje. En dat is dit jaar maar goed ook, want met de aangescherpte maatregelen wordt het er voor jongeren die nog maar een keer geprikt zijn, niet gemakkelijker op om uit te gaan.

Want zelfs op de surfreis tussen de Spaanse heuvels van Oyambre zijn de gevolgen van de oplopende besmettingen in Nederland voelbaar, vertelt organisator Gido Lurvink van reisbureau Travelbase. Hij moest vorige week, tijdens het eerste kamp, vaststellen dat halverwege de week maar liefst 15 van de 150 jongeren besmet waren met corona. “Die hadden de week ervoor op donderdag een negatieve test gehaald, doken ’s avonds het café in, stapten vrijdag in de bus en bleken vijf dagen later besmet.”

Het leverde Travelbase heel veel gedoe op. “Ieder geval is anders: de een is niet gevaccineerd, de ander dubbel, de een wil meteen terug naar huis, de ander niet.” Travelbase regelde met toestemming van de Franse douane een ‘quarantainebus’ terug naar Nederland.

Minder angstig

Het is niet zo dat Fransen en Spanjaarden de Nederlanders bij Enter The Wave op de huid zitten, zegt Lurvink. “Jongeren dragen gewoon hun mondkapjes en ook de oudere Spanjaarden en Fransen zijn minder angstig nu ze gevaccineerd zijn. Het gaat heel relaxed.”

Het probleem voor Lurvink zijn dus niet de vakantielanden, maar Nederland, dat Travelbase veel problemen heeft bezorgd door te snel te versoepelen. “We krijgen wel zeven keer zoveel vragen van deelnemers, hebben ons communicatieteam daarom uitgebreid, maar we zien ons personeel ook telkens weer in quarantaine gaan.”

Deze week moeten de kampgangers zich laten testen bij het betreden van de bus, en vijf dagen later in Spanje of Frankrijk. Ook bij vertrek wordt er weer een PCR-test van 60 euro afgenomen. “Ook vragen wij alle deelnemers twee zelftests mee te nemen”, aldus Lurvink. “Dat lijkt me inmiddels logisch.”

Martijn Tel testte onlangs positief op corona, maar heeft binnenkort ook vakantieplannen.  Beeld
Martijn Tel testte onlangs positief op corona, maar heeft binnenkort ook vakantieplannen.

‘Dan maar binnenblijven’

Martijn Tel (22) gaat op vakantie met achttien vrienden.

Wat er ook gebeurt, de achttienkoppige vriendengroep van de 22-jarige Martijn Tel gaat ervan uit dat hun autoreis van Rotterdam naar het vakantiehuisje in Normandië gewoon doorgaat. Maar hoe ze 7 augustus het land binnenkomen, dat is de vraag.

“Hoe we aan zo’n gezondheidspas komen, dat is nog even een raadsel. Een aantal van ons zijn vorige week positief getest op corona, onder wie ik. Daardoor kunnen we pas na acht weken gevaccineerd worden. Dat valt dus al af. Ook hoorden we dat we na onze besmetting nog steeds positief kunnen testen als we voor onze reis een PCR-test doen. Dat zit er ook niet in. Nu hopen we dat we met een herstelbewijs Frankrijk binnen kunnen komen. Maar of Frankrijk herstelbewijzen toestaat, dat is ons onduidelijk. Verschillende reiswebsites, de hulplijn van het ministerie van buitenlandse zaken, iedereen zegt wat anders.”

Er is plotseling veel onzekerheid

“We hoopten dat het in de zomer allemaal wel weer zou kunnen, net zoals vorig jaar. Toen waren we voor de zekerheid in Nederland gebleven, maar nu leek de situatie wel zo positief dat we het aandurfden om iets te boeken in het buitenland. Er is plotseling veel onzekerheid en we schrokken best van de nieuwe maatregelen. Dat we nu minder makkelijk naar een museum of café kunnen, dat moet dan maar. Na een jaar waarin we elkaar niet echt hebben kunnen zien als grote vriendengroep is het heel gaaf om dan toch met z’n allen een jaar af te kunnen sluiten. We kunnen weer een week met elkaar weg in een mooi huisje, dat is top. Dan maar binnen blijven.”

Lees ook:

Vakantielanden scherpen regels aan: wie is waar nog welkom?

In verschillende populaire vakantielanden worden de coronaregels aangescherpt en vormen zich contouren van een testsamenleving. Wat mag wel en niet, en waar?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden