Een dronefoto van de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar zes mensen al jaren in de kelder woonden en wachtten op 'het einde der tijden'.

ReportageRuinerwold

Jongen uit kluizenaarsgezin zei tegen politie: ‘Ik besta niet in jullie wereld’

Een dronefoto van de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar zes mensen al jaren in de kelder woonden en wachtten op 'het einde der tijden'. Beeld ANP/Nederlandse Freelancers

In een afgelegen boerderij bij het Drentse plaatsje Ruinerwold is een gezin ontdekt dat al jaren volledig afgesloten leefde van de buitenwereld.

“Ongelooflijk dit verhaal, hier ga je toch niet van uit”, zegt buurtbewoner Jan van Dijk (61), leunend op zijn fiets tegenover de boerderij, midden in de landerijen buiten het plaatsje Ruinerwold bij Meppel. “Niemand wist wie er precies woonde of kende die familie.” Van Dijk vindt dat niet zo vreemd. “Je bemoeit je hier toch niet zo vaak met je buren. En er staan hier zo veel boerderijen.”

De boerderij ligt in het gehucht Berghuizen, langs een kanaal met een klinkerweg ernaast die tussen de weilanden door slingert. Het pand ligt verscholen tussen de bomen op zo’n honderd meter van de weg en is alleen bereikbaar via een bruggetje, dat door de politie is afgesloten. Haveloos ziet de boerderij er van een afstand niet uit, het dak met oranjerode dakpannen lijkt nog nieuw.

Nooit contact met de buren

De bewoners zijn een gezin van een vader met vijf kinderen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Ze zouden in de kelder van de boerderij hebben gewoond en daar hebben gewacht op het einde van de wereld, zo meldt RTV Drenthe. De familie had zelden of nooit contact met de buren en zou grotendeels zelfvoorzienend hebben geleefd. Ze zouden een moestuin en een geit hebben gehad.

De boerderij nabij RuinerwoldBeeld Reyer Boxem

De zaak kwam aan het rollen toen een jongeman van midden twintig zich anderhalve week geleden meldde bij de plaatselijke kroeg De Kastelein in Ruinerwold. “Zaterdagnacht om drie uur kwam hij ineens aanlopen, ik had hem nog nooit gezien”, vertelt eigenaar Chris Westerbeek (27). “Ik wilde net sluiten, er waren nog iets van twintig klanten en iedereen stond al met de jas aan.” Hij zag er verwaarloosd uit, beschrijft Westerbeek. “Hij had hele wijde, ouderwetse kleren aan, uit de jaren zeventig leek het. Beetje lang, vies haar, een capuchonnetje op en wat mensenschuw. Hij was vrij mager en had een baardje. Omdat we gingen sluiten vroeg ik hem om weer weg te gaan, waarna hij vertrok, lopend de nacht in.”

‘Geld van papa gestolen’

Afgelopen zondagavond rond elf uur kwam de jongeman terug en ging op het terras voor de kroeg zitten. “Hij bestelde vijf biertjes tegelijk en dronk ze achter elkaar op”, vertelt Westerbeek. “Hij had geld bij zich en betaalde meteen. Later zei hij dat hij het geld ‘van zijn papa had gestolen’, en ook dat hij ‘alleen ’s nachts wegrende, want dan mag het’.” Hij vertelde Westerbeek ook dat zijn vader ziek was en dat hij zusjes en een jongere broer had. “Mijn collega’s en ik keken elkaar aan en zeiden: wat is dit, joh?”

De politie heeft de toegangsweg tot de boerderij in Ruinerwold met linten afgezet.Beeld Reyer Boxem

Deze keer raakte de waard meer met hem in gesprek. “Ik vond hem wat verward overkomen, afwezig, een beetje verdrietig. Hij zei dat hij Jan heette, antwoordde moeizaam en keek veel naar de grond. Je kon direct zien dat er wat met hem was. Hij zei: ‘Nu durf ik het echte verhaal wel te vertellen. Ik woon aan de Buitenhuizerweg, ik ben ontsnapt en ik zoek hulp.’ Ik heb toen gezegd dat ik hem die niet kon bieden, maar wel de politie wilde bellen. Die is gekomen, heeft in de auto heel lang met hem gepraat en hem meegenomen. Tegen hen hoorde ik hem zeggen: ‘Ik besta niet in deze wereld, in jullie computer besta ik niet’.”

Café-eigenaar Westerbeek, die zelf uit Ruinerwold komt, is stomverbaasd nu er beetje bij beetje meer details over het geïsoleerde gezin naar buiten komen. “Hij hing het een beetje op aan zijn vaders geloof, maar meer vertelde hij daar niet over. Als je het verhaal nu hoort, het is bizar. Dat dit nog kan in deze maatschappij.”

Wat is er bekend over het gezin in ruinerwold?

• De zes mensen die de politie dinsdag aantrof in een woning in Ruinerwold zijn vijf kinderen en hun vader. Dat hebben ze zelf tegenover de politie verklaard.

• Daarnaast is een andere man aangehouden. Hij is de huurder van het pand. “We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is. Hij is ingesloten voor verhoor en zit nog vast”,  meldde de politie dinsdagavond.

• De gezinsleden hebben zelf gezegd meerderjarig te zijn.

• De moeder zou negen jaar geleden overleden zijn.

• Burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden waar Ruinerwold bij hoort, gaf dinsdag een korte persconferentie. Een aantal kinderen staat niet ingeschreven bij de burgerlijke stand, meldde hij. Dat zou de reden kunnen zijn geweest dat zij onder de radar van hulpinstanties zijn gebleven.

• In de woning trof de politie volgens De Groot een ‘provisorisch ingerichte woonruimte aan waarin het gezin een teruggetrokken bestaan leidde’. Waarom het onder die uitzonderlijke omstandigheden leefde, is nog onduidelijk.

• De gezinsleden zijn ondergebracht op een veilige plaats, zei De Groot, die benadrukte dat zij behoefte hebben aan rust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden