null Beeld

Groningen

Jonge boompjes moeten het monumentale kerkhof weer z’n vertrouwde gezicht teruggeven

Tot eind 2019 zag het er nog prachtig karakteristiek uit: het kerkje van Wittewierum, ten noordoosten van de stad Groningen, werd omzoomd door een veertigtal stevige essen. Maar die gingen eraan: de essenziekte sloeg toe, de bomen moesten worden gekapt. Waarmee het aangezicht van het kerkje en het kerkhof nogal werd aangetast. Gisteren werd met de aanplant van tientallen jonge boompjes een begin gemaakt met het herstel.

Het negentiende-eeuwse kerkje van Wittewierum is een rijksmonument − op dezelfde plek werd al in de dertiende eeuw voor het eerst een kerk gebouwd, en later stond er ook nog een klooster. Zoals er zoveel zijn in de noordelijke provincie. Uitzonderlijker is dat het kerkhof, bomen incluis, ook de rijksmonumentale status heeft.

Veel van die monumentale kerkhoven worden ernstig bedreigd, zegt de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), die tientallen rijksmonumentale kerken en dus ook een aantal kerkhoven beheert. Schimmels, essentaksterfte en woekerende planten vormen een flink probleem. Om daar wat aan te doen is veel snoeiwerk en bomenkap nodig. Dat kost nogal wat, en daarom riep de SOGK in 2019 het Gouden Bomenfonds in het leven. Met geld uit dat fonds zijn ook de nieuwe boompjes op het kerkhof van Wittewierum gefinancierd. Niet meer één soort, maar een flinke diversiteit: als er opnieuw een bomenziekte uitbreekt, gaan ze er niet allemaal aan.

Omdat het kerkhof een monument is, mag er slechts dertig centimeter diep gegraven worden, waardoor het planten van flinke bomen niet mogelijk is: om hun wortels ruimte te bieden zou er veel dieper gegraven moeten worden. De SGOK kon daarom niet anders dan jonge boompjes planten. De stichting verwacht dat het daarom nog wel enkele tientallen jaren zal duren voordat het kerkhof van Wittewierum z’n oude aangezicht terugheeft.

Lees ook:

Kerkgebouwen in Groningen: overlevenden van de geschiedenis

Een beeldend kunstenaar en een cultuurhistoricus maakten ‘De kerk als tijdmachine’. Voor kinderen, maar ook volwassenen zullen hun ogen uitkijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden