InterviewJonathan Krispijn

Jonathan (24) demonstreert zondag weer vreedzaam: ‘Wij gaan het protest terugkapen’

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Rellen weerhouden student Jonathan Krispijn (24) er niet van om zondag weer vreedzaam te demonstreren tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. Hoe kijkt hij terug op afgelopen week? ‘Pak jongeren hun doel in het leven af en ze zullen doelloos gedrag vertonen.’

Na een week vol rellen klinkt Jonathan Krispijn strijdbaarder dan ooit. De student journalistiek, opgegroeid in de Haagse Schilderswijk, komt op voor de vrijheden van jongeren die getroffen zijn door coronamaatregelen. Het ‘terugkapen’ van demonstraties en laten zien dat het grootste deel van de betogers vreedzaam is, ziet hij als de belangrijkste opdracht voor komend weekend. De student is van plan op zondag opnieuw naar het Museumplein te trekken met andere jongeren van de beweging Vrij en Sociaal Nederland.

U demonstreerde afgelopen zondag, en dit weekend staat u er ondanks de rellen van afgelopen week weer. Waarom?

“Ik ben geen corona-ontkenner, maar de maatregelen die nu worden genomen gaan te ver. Mijn grondrechten zijn weggeschoven. Zo voelt dat echt. Ik kom op voor de jongeren die deze crisis toch vroeg of laat moeten betalen. Ingrijpen is goed, maar de nevenschade die door de maatregelen wordt aangebracht is disproportioneel, vooral voor jongeren.”

Rellen overschaduwden deze week het (vreedzame) protest tegen coronamaatregelen. Hoe kijkt u terug?

“Ik doe geen ‘afstand van geweld’, omdat tegen geweld zijn een vanzelfsprekendheid is. Wat daar gebeurde wil ik niet goedpraten, maar ik kan het wel begrijpen. Pak jongeren hun doel in het leven af en ze zullen doelloos gedrag vertonen.”

Ook in de Schilderswijk waar u opgroeide liep het uit op confrontaties tussen jongeren en de politie.

“Ik ken een paar jongens uit de Schilderswijk die bij de rellen waren. De relschoppers zijn schuldig, maar je moet verder kijken. Vertel de gemiddelde Marokkaanse Nederlander daar dat hij niet naar buiten mag en wat denk je dat er dan gebeurt?

“Je speelt met mensen die al niets te verliezen hebben. Het laatste wat ze kunnen doen is rondhangen op straat, maar dat pak je ze met de avondklok ook nog af. Ze voelen zich al achtergesteld. Sommigen zijn net begonnen aan een opleiding, maar zijn gestopt omdat zij niet zijn gemaakt voor zoomen. Als je die straathangers dan deze maatregel oplegt, kun je ervan uitgaan dat het rellen wordt.”

Hebt u desondanks het idee dat de vreedzame protesten gekaapt zijn door jongeren die rellen om het rellen?

“Wij gaan het protest terugkapen en laten ons niet wegsturen. Daarbij doen we ons best om afstand te bewaren, al kan ik niks beloven. Op initiatief van de jongerentak van Vrij en Sociaal Nederland heb ik mij aangesloten bij een zittend protest, zondag. Zittende mensen kun je namelijk niet framen als relschoppers. Ik roep de politie op om de zittende demonstranten met rust te laten, dat gebeurde zondag niet toen ik zag dat een zittende demonstrant met een wapenstok werd geslagen.”

Wat verwacht u van zondag? Bent u niet bang dat het weer uit de hand loopt?

“Ik ben niet zo bang voor relschoppers, we weten dat de meerderheid vreedzaam is. We gaan zondag met zijn allen zitten op het Museumplein, om een statement te maken. We willen geen geweld en tegelijk ons grondrecht beschermen.”

Betogingen aangekondigd in Amsterdam en Apeldoorn

Onder het mom van ‘koffie drinken’ willen betogers komend weekend weer demonstreren in onder meer in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn. In oproepen wordt expliciet benoemd dat het om vreedzame protesten gaat tegen de corona-aanpak. De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, heeft al gezegd dat vreedzaam protesteren mag, mits iedereen zich netjes houdt aan de (corona)regels.

Lees ook:

Veroordeelde relschopper wist niet eens dat er een demonstratie was

De verboden demonstratie op het Amsterdamse Museumplein vormde anderhalve week geleden het startschot van een reeks rellen in het land. Woensdag stond de eerste verdachte van het geweld in Amsterdam terecht. Met de zaak hoopte het OM een voorbeeld te stellen, maar de rechter koos voor nuance.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden