Uitgeleverd door Thailand

Johan van Laarhoven moet ‘gewoon’ zijn straf uitzitten en medische zorg krijgt hij in de cel

Frans van Laarhoven en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de Haagse rechtbank. Beeld ANP

Zijn advocaten willen dat Johan van Laarhoven buiten de gevangenis wordt behandelen. Dat gaat komende dagen sowieso niet gebeuren. 

Als het aan de staat ligt, blijft de in Thailand veroordeelde Johan van Laarhoven in Nederland gewoon in de cel. Een arts heeft hem vrijdagochtend vroeg heeft onderzocht in de penitentiaire inrichting in Vught, en concludeerde dat hij medische behandeling nodig heeft, maar die zorg kan heel goed in de gevangenis worden verstrekt.

En als Van Laarhoven toch een specialist nodig blijkt te hebben, dan kan dat geregeld worden, aldus de landsadvocaat vrijdag tijdens een kort geding voor de Haagse rechtbank. Advocaat Gert-Jan Knoops eiste onmiddellijke overplaatsing naar een ziekenhuis, omdat zijn cliënt een drukkende pijn op de borst heeft, een ontstoken galblaas, vergroeiingen aan de voeten, en ook nog schurft, maar volgens de arts is er geen reden de reguliere zorg op te schalen.

De rechtbank doet woensdag uitspraak in deze zaak. Dat laat zien dat van een acute situatie geen sprake is.

Lopen met een stok

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming zegde gisteren nogmaals toe dat Van Laarhoven alle medische zorg krijgt die hij nodig heeft. Volgens zijn broer Frans gaat het niet goed met de ex-coffeeshophouder. “Johan is sterk vermagerd, loopt met een stok en lijdt veel pijn”, zei hij na een bezoek aan zijn broer in Vught. “Hij is geestelijk sterk, maar die pijn, dat hij weer opgesloten zit en niet naar het ziekenhuis kan, die lees je in zijn ogen.”

Frans van Laarhoven was gisteren nog steeds aangedaan over het feit dat hij zijn broer geen gedag mocht zeggen bij aankomst op Schiphol. Maar volgens minister Dekker is dat een normale procedure, waarvan Frans van Laarhoven ook op de hoogte had kunnen zijn. “Zijn broer moet gewoon zijn straf uitzitten in Nederland. En dan is het normaal dat je naar een gevangenis gaat en dat je daar je familie ontmoet.”

De advocaten van Van Laarhoven hebben een gratieverzoek ingediend, waar Dekker serieus naar zegt te zullen kijken. Hij moet zich ook houden aan de afspraken met Thailand om Van Laarhoven zijn straf uit te laten zitten. Wat het Openbaar Ministerie betreft gaat de zaak die eerder in Nederland tegen Van Laarhoven was aangespannen – voor belastingontduiking en witwassen – gewoon door en wordt er op korte termijn een eerste verhoor ingepland. 

Lees ook:

Van Laarhoven kan zijn straf uitzitten in Nederland, maar waarom zijn vrouw niet?

De voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven is na een lange gevangenisstraf op weg naar Nederland. Maar waarom moet zijn vrouw Kaen-In in haar cel achterblijven?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden