Jeugdzorg

Jeugdbeschermers zijn bang voor tuchtrechter door hoge werkdruk

Medewerkers uit de jeugdzorg demonstreerden in maart op het Malieveld in Den Haag tegen de bezuinigingen en regeldruk. Beeld Phil Nijhuis
Medewerkers uit de jeugdzorg demonstreerden in maart op het Malieveld in Den Haag tegen de bezuinigingen en regeldruk.Beeld Phil Nijhuis

Jeugdbeschermers begeleiden dubbel zoveel mensen als verantwoord is. Daardoor zijn ze bang om fouten te maken en voor de tuchtrechter te moeten verschijnen. Dat moet anders, zegt vakbond FNV.

Tim van der Pal

Mensen die als jeugdbeschermer werken, hebben gemiddeld twee keer meer cliënten dan verantwoord is. Dat stelt vakbond FNV op basis van een rondvraag onder ruim vierhonderd jeugdbeschermers. Ook moeten werknemers nu nog voor de tuchtrechter verschijnen als het misgaat met een cliënt. Omdat de werkdruk zo hoog is, moet dat worden afschaft, vindt de FNV.

“Jeugdbeschermers zijn, ook door de overheid, jarenlang beschadigd, genegeerd, verweesd en verwaarloosd”, zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. De vakbond eist daarom op korte termijn 400 miljoen euro van de overheid om nieuwe mensen aan te trekken in de sector. Er zouden bijna 5000 nieuwe jeugdbeschermers nodig zijn. Ook moet er een maximum komen aan het aantal gezinnen dat een werknemer mag begeleiden. Dat moeten er acht of negen per jeugdbeschermer worden, nu zijn het er gemiddeld achttien.

De dreiging van het tuchtrecht zorgt volgens het FNV voor angst bij werknemers. Jeugdzorg Nederland geeft toe dat jeugdwerkers bang zijn geworden om beslissingen te nemen. Dat blijkt ook uit cijfers van de stichting kwaliteitsregister jeugd (SKJ), die over het tuchtrecht gaat.

Werkdruk moet lager

In 2021 telde het SKJ 58.941 geregistreerde jeugdprofessionals. De kans dat er een tuchtklacht kwam tegen een professional was vorig jaar minder dan 1 procent. En de kans dat er vervolgens maatregelen volgden was zelfs minder dan 0,1 procent. In 2021 heeft het College van Toezicht 388 klachten behandeld, 46 klachten verklaarde het (deels) gegrond. Toch zegt het SKJ dat ‘de impact van het tuchtrecht als groot ervaren wordt’.

Jeugdzorg Nederland vindt overigens niet dat het tuchtrecht moet verdwijnen. De kans op maatregelen werkt professionals momenteel tegen door de hoge werkdruk, stelt Jeugdzorg. Maar afschaffen is geen reële optie, zegt een woordvoerder. Vooral de werkdruk moet omlaag. “Als je de werkdruk halveert, geef je mensen de ruimte om hun werk te doen volgens de kwaliteitsstandaarden. Tuchtrecht is een goed middel om die standaarden te verzekeren. Als het goed werkt, beschermt het ouders en professionals.”

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weet van de ernstige problemen in de jeugdzorg. “Ik ken de druk, enorme werkdruk, hoge uitstroom en het slechte imago”, zegt Weerwind. Hij kan niet reageren op de miljoeneneis van het FNV, maar zegt dat hij hard werkt aan een oplossing. “Ik ben in gesprek, ik blijf in gesprek, want voor mij staan de gezinnen en kinderen centraal.”

Lees ook:
Inspectie velt hard oordeel over jeugdzorg: feiten rond uithuisplaatsing in geen enkel dossier op orde

Bij een gedwongen uithuisplaatsing worden ouders door jeugdbeschermers onvoldoende betrokken en van medische diagnoses wordt geen bron vermeld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd treft bij een steekproef geen enkel deugdelijk dossier aan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden