Grensoverschrijdend gedrag

Jack van Gelder betrokken bij twee incidenten in NOS-onderzoek

Jack van Gelder. Beeld Brunopress
Jack van Gelder.Beeld Brunopress

Over Jack van Gelder zijn bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan. De presentator, die tientallen jaren actief was bij NOS Sport, kwam er donderdag in de SBS6-talkshow HLF8 zelf mee naar buiten omdat de meldingen ook terugkomen in een aanstaand Volkskrant-artikel hierover.

ANP

De eerste situatie gaat volgens Van Gelder over een incident waarbij een collega-presentatrice hem in 2011 of 2012 belde toen hij in bad zat. “Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt.”

Van Gelder heeft dat nooit gemerkt en heeft later naar eigen zeggen gewoon met haar samengewerkt. “Het was misschien een misplaatste grap”, geeft hij toe. De presentator heeft via Twitter inmiddels zijn excuses aangeboden. Die zijn volgens hem ook aanvaard. Van Gelder zegt dat de Volkskrant de bewuste presentatrice “met naam en toenaam” zal noemen maar dat hij dat niet wil doen.

Vertrouwenspersoon

Bij het tweede incident zou Van Gelder tegen een vrouwelijke collega “hoer of andere bewoordingen” hebben gezegd. Dat gebeurde in 2012 na een hoogopgelopen discussie over wie er namens NOS Sport naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne zou gaan. “We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling”, zei Van Gelder daarover.

De 72-jarige presentator vindt het vreemd dat de vertrouwenspersonen hem nog niet hebben benaderd of het ook echt zo is gegaan. “Maar hoe ik het nu vertel, zo is het gegaan. En ik zal dat ook niet anders vertellen.”

Publiek figuur

Van Gelder werkte tot 2015 bij de NOS. Daarna maakte hij de stap naar Sport1, wat later dat jaar werd omgedoopt tot Ziggo Sport. Daar kreeg hij met Peptalk zijn eigen talkshow. In 2021 besloot de zender niet verder te gaan met de toen 70-jarige presentator. Tijdens het WK voetbal eind vorig jaar was hij nog actief als commentator in de Johan Cruijff Arena, waar duizenden mensen naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal konden kijken.

De laatste jaren uit Van Gelder zich veelvuldig kritisch over het kabinetsbeleid. Vooral D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag moet het vaak ontgelden op Twitter. Ook schuift Van Gelder geregeld aan in talkshow HLF8. In december gaf hij in een uitzending nog aan nooit verhalen te hebben gehoord en niet te verwachten dat de meldingen van grensoverschrijdend gedrag over hem zouden gaan.

Lees ook:

Hoofdredactie NOS Sport treedt terug na meldingen van pesten, seksuele intimidatie en discriminatie

De directie van de NOS maakt excuses aan medewerkers die de afgelopen twintig jaar hebben geleden onder grensoverschrijdend gedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden