George Floyd-protest

Jaarbeursplein staat vol demonstranten tegen racisme, manifestaties in Nijmegen en Enschede verlopen rustig

Demonstranten voeren actie op het Jaarbeursplein in Utrecht.Beeld ANP

De gemeente Utrecht roept mensen vrijdagavond op niet meer naar het Jaarbeursplein te komen. Tegen half acht hadden zich daar al zo’n 3500 mensen verzameld voor de demonstratie tegen racisme en politiegeweld. Met zoveel mensen is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

De organisatie, bestaande uit Keti Koti, Stop Blackface en de Surinaamse vereniging Tori Oso, liet de gemeente vooraf weten vijfhonderd tot zeshonderd deelnemers te verwachten. Nu het er veel meer blijken te zijn, vragen de organisatoren belangstellenden ook om niet meer te komen.

De gemeente Utrecht had gekozen voor het Jaarbeursplein, omdat daar veel ruimte is. Inmiddels is een tweede plein dat nabij ligt, geopend, maar ook daar wordt het snel druk.

Onrust bij eerdere demonstraties in Amsterdam en Rotterdam was voor burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, die per 1 juli als burgemeester van Den Haag begint, geen reden om het protest te verbieden. “Demonstreren is een grondrecht. Wij pakken de ervaringen uit de andere steden erbij”, zei een woordvoerster vooraf. De gemeente keek samen met onder meer de organisatie of er extra maatregelen moesten worden genomen, zoals uitbreiding van de geluidsinstallatie en markeringen op de grond.

Twee aanhoudingen in Nijmegen

Bij een demonstratie tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten zijn in Nijmegen twee mensen aangehouden. De bijeenkomst in het Goffertpark verliep verder zonder incidenten, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De twee mensen die werden aangehouden hadden borden met daarop de tekst (A.C.A.B.) bij zich. Die afkorting staat voor All Cops Are Bastards - ‘Alle politieagenten zijn klootzakken’. Toen ze die borden na meerdere verzoeken niet weg wilden doen, zijn ze aangehouden, vertelt de woordvoerder. “Het was het enige smetje op een verder prima demonstratie.”

Demonstranten voeren actie in het Goffertpark. In Nijmegen wordt vrijdag gedemonstreerd naar aanleiding van politiegeweld tegen zwarte inwoners van de VS en Europa.Beeld ANP

De gemeente zegt dat tussen de 850 en 900 mensen bij de demonstratie waren. Volgens organisator Nijmegen tegen Racisme ging het om zeker meer dan 2500 betogers. Burgemeester Hubert Bruls gaf vooraf toestemming voor ongeveer 750 demonstranten. De betogers hielden vrijdag over het algemeen goed afstand op de heel grote weide waar de bijeenkomst was. Er werden ook mondkapjes uitgedeeld.

Actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet riep de menigte in Nijmegen vrijdag nog eens op om “een einde te maken aan de figuur van Zwarte Piet. We gaan racisme de-normaliseren”, zei hij.

Burgemeester Enschede: Respect voor de organisatoren en de deelnemers 

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, is tevreden over het verloop van de demonstratie tegen racisme en geweld in zijn stad. Een kleine vijfhonderd mensen kwamen daar vrijdag tegen het einde van de middag, in de regen, naar het Van Heekplein. De demonstratie verliep rustig.

“Het overleg met de organisatoren, voorafgaand aan de demonstratie, was uitermate constructief en de afspraken zijn goed nagekomen”, zegt Van Veldhuizen. “Respect voor de organisatoren en de deelnemers aan de demonstratie voor de manier waarop zij aandacht voor het onderwerp hebben gevraagd en de weergoden hebben getrotseerd.”

Van Veldhuizen gaf vrijdagmiddag pas definitief toestemming voor de demonstratie. Een belangrijke voorwaarde voor hem was dat niet meer dan vijfhonderd betogers naar het Van Heekplein zouden komen. Toen op sociale media het aantal inschrijvers vrijdag die grens passeerde, riepen Van Veldhuizen en de organisatie mensen op niet meer naar het centrum te komen.

Kort na de start van de bijeenkomst moest op last van de politie meermalen opgeroepen worden om afstand te houden. Aan het eind van de betoging mochten de betogers in groepjes het plein verlaten.

Lees ook:

Vader Pape tegen dochter Marie: ‘Bij de volgende demonstratie sta ik naast je’

Marie Seck (26) demonstreerde tegen racisme op de Dam, haar vader Pape Seck (55) praat liever niet over het onderwerp. Toch gaan ze het gesprek aan. ‘Jij hebt oogkleppen op om jezelf te beschermen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden