Fipronil

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ.. De eigenaren van ChickFriend worden onder meer verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. ChickFriend gebruikte het verboden middel fipronil om stallen van kippenboeren te behandelen tegen bloedluis. Beeld ANP
Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ.. De eigenaren van ChickFriend worden onder meer verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. ChickFriend gebruikte het verboden middel fipronil om stallen van kippenboeren te behandelen tegen bloedluis.Beeld ANP

De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelt de rechtbank in Zwolle.

Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 vernietigd toen het bestrijdingsmiddel erin was aangetroffen. De affaire is een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de twee zittingsdagen in maart. De schade voor de sector is eerder geschat op 75 miljoen euro.

Gevaar voor de volksgezondheid

Fipronil mag niet in de voedselketen gebruikt worden. “Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee mannen niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan.

Een van de bedrijven waar alle kippen werden geruimd was het pluimveebedrijf van Mark en Liset Grootentraast. Het laat nog altijd diepe sporen na bij het echtpaar. “Nadat de vergassing begint, ligt binnen een halfuurtje alles op zijn rug.” Daarna was het doodstil in de stal. Liset laat een foto zien van hun zoon Stef die een dode kip aait. “Ik weet nog goed dat hij vroeg: ‘Papa, blijft-ie nu dood?’” Lees hier het interview met de voormalige pluimveehouders.

Lees ook:

“Ze vertelden dat het goedje op natuurbasis werkte.”

De fipronilcrisis laat nog altijd diepe sporen na bij pluimveehouders. De met bestrijdingsmiddel besmette kippenstallen moesten worden geruimd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden