Corona

Ja, er is een toename. Maar is het ook een tweede golf?

Surfers genieten van de zee op Terschelling. Veel Nederlanders vieren vanwege het coronavirus dit jaar vakantie in eigen land.Beeld ANP

De beruchte ‘tweede golf’: het was ook in Nederland zo’n handig begrip voor allerlei voorspellingen. Maar voor het beschrijven van het ‘nu’ is het onbruikbaar.

Al sinds het afzwakken van de eerste coronapiek wordt er in Nederland over gespeculeerd: wanneer komt er een ‘tweede golf’? Zolang er geen vaccin is, waarschuwden experts, is de kans groot dat het virus weer oplaait. En zie: het aantal besmettingen stijgt de laatste weken weer. Is dit hem nu? Staan we aan de voet van een nieuwe piek?

‘Tweede golf’ is misschien een handig begrip in voorspellingen, maar weinig zinnig voor het beschrijven van het nu. Of de lijn van de grafiek een golf vormt, is pas achteraf te beoordelen. En is het dan een golf, of eerder een golfje of rimpeling?

Wat nu in Nederland gebeurt, is in zijn meest droge zin een toename van het aantal mensen dat positief test op Covid-19. Dat aantal was het laagst op 6 juli, vijf dagen nadat de teststraten werden geopend voor iedereen in Nederland met Covid-achtige klachten. Die dag waren er 41 positieve tests. In die week, van 1 tot en met 7 juli, werden er 432 positieve tests bij het RIVM gemeld. In de week tot afgelopen dinsdag waren dat er 1329.

Goed nieuws en de grote vraag

Dat het aantal besmettingen zou toenemen, was de verwachting: op 1 juli was er een versoepeling van de coronaregels. Hoe snel de stijging zou gaan, en tot welk niveau, dat was de vraag. Dat ging sneller dan gehoopt. In de week van 8 juli nam het aantal positieve tests met een kwart toe ten opzichte van de week daarvoor. In de week van 15 juli met 80 procent. En vorige week met nog eens 30 procent. Ook deze week zet de stijging door.

Het goede nieuws: er laten zich meer mensen testen dan vier weken geleden. Dat kan ongeveer de helft van de toename aan positieve tests verklaren, maar niet alles.

Lijkt deze toename nu op het begin van de piek in maart? De testcijfers van toen en nu zijn niet te vergelijken, omdat nu veel meer mensen zich kunnen laten testen. Het aantal ziekenhuisopnames geeft een beter idee. Er komen deze week al iets meer nieuwe Covid-19-patiënten naar het ziekenhuis, al zijn de aantallen laag. De afgelopen drie dagen waren het er in totaal veertien, terwijl zich eerder deze maand soms een paar dagen op rij geen enkele patiënt meldde.

De grote vraag is: wat doet de lijn met besmettingen nu? De verwachting van veel experts: die stijgt misschien nog wat, maar niet zo rap als in maart. Een echte ‘golf’ verwachten ze pas dit najaar, als we weer vaker binnen zitten en het virus zich makkelijker kan verspreiden.

Lees ook:

Mensen raken smaak en geur kwijt door corona. ‘Het maakt me wanhopig’

Veel coronapatiënten verliezen reuk en smaak, tot wel maanden nadat andere klachten zijn weggetrokken. Onderzoeker Sanne Boesveldt: ‘In het begin stuurde ik mensen terug: het komt goed, heb geduld. Maar nu durf ik dat niet meer zonder terughoudendheid te zeggen; we weten het namelijk gewoon niet.’

Het virus flakkert soms weer angstwekkend hoog op: de tweede golf? Of zitten we nog in de eerste?

Op verschillende plekken in Europa schieten de coronabesmettingen weer omhoog. Overheden proberen de infectiehaarden in te dammen, maar dat lukt niet altijd met lokale maatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden