InterviewHubert Bruls

Ja, de nieuwe maatregelen worden lastig. Maar Nijmeegse burgemeester Bruls ziet ook nieuwe mogelijkheden

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.Beeld ANP

Samen met zijn collega’s van de veiligheidsregio’s besprak Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen maandagavond de nieuwe maatregelen met minister Grapperhaus van justitie en veiligheid. Die zien nieuwe mogelijkheden om in te grijpen als er iets mis gaat in hun gemeente.

Tevreden over de aangescherpte maatregelen?

“Ja. We zijn vooral tevreden over de maatregelen die bij de uitvoering helpen. We hebben nu de mogelijkheid om plekken aan te wijzen waar niet drie of meer mensen bijeen mogen zijn. Met de huidige wetgeving kan dat eigenlijk niet, omdat gezondheid daarin geen grond is om samenscholingen te verbieden.”

Toch heeft u afgelopen weekend al in uw stad delen van het Goffertpark gesloten.

“Wat je daar zag was geen anderhalve meter, maar nog geen anderhalve centimeter. Wat logisch is als je sport en ravot. Leuke dingen voor de mensen, maar die kunnen nu gewoon niet. We hebben goed gekeken wat we daaraan kunnen doen. Een samenscholingsverbod kan niet, maar je kunt wel delen van een park voor publiek sluiten.

“De maatregelen die het kabinet nu heeft genomen zijn voor ons veel fijner. We kunnen nu mensen die toch samenscholen beboeten, zonder dat we hekken om een park hoeven te zetten.”

En de horizon die werd verlengd naar 1 juni, heeft u dat verbaasd?

“Niet helemaal, want dat was deels op ons verzoek. Wij kregen ook allerlei vragen bijvoorbeeld van organisatoren van evenementen. Wat gebeurt er na 6 april? En daarop hadden wij ook geen antwoord. Nu is er in ieder geval duidelijkheid. En het kabinet gaat op 6 april bekijken of de maatregelen effect hebben gehad.”

Het leven verandert ingrijpend ook in uw stad.

“Ja, we hebben nu een week ervaring, en het gaat nog lang duren. Maar we moeten steeds bedenken: we doen dit voor de zorg. Niet alleen de artsen en verpleegsters; we hebben allemaal die verantwoordelijkheid.

“Natuurlijk wordt het lastig, zeker met dit mooie weer. En maartse buien komen er niet aan. Maar we moeten het doen, en niet alleen straffen, wat we nu kunnen, maar vooral het goede voorbeeld laten zien.”

Lees ook:
Bingo! Het ouderwetse burgemeestersgedrag van Bruls slaat aan in het moderne Nijmegen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen staakt zijn pogingen om de gepolariseerde uitersten met elkaar te verbinden.Via de bingo kiest hij liever voor het gematigde midden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden