Haatmisdaden Amsterdam

Israëlisch restaurant HaCarmel in Amsterdam is de antisemitische aanvallen zat: ‘Het is allemaal zo bekrompen’

Daniel Baron, mede-eigenaar van koosjer restaurant HaCarmel, waar de ruiten zijn ingegooid en een Israëlische vlag werd verbrand. Beeld Maartje Geels
Daniel Baron, mede-eigenaar van koosjer restaurant HaCarmel, waar de ruiten zijn ingegooid en een Israëlische vlag werd verbrand.Beeld Maartje Geels

Israëlisch restaurant HaCarmel in Amsterdam lijkt het symbool voor antisemitische aanvallen. De eigenaar is het beu. ‘De grens is een bewapende beveiliger voor de deur.’

Hoe wijdverspreid het antisemitisme in Amsterdam is blijkt uit een opname van de veiligheidscamera van zijn restaurant HaCarmel. Eigenaar Daniel Baron (31) laat het zien op een pleintje in Buitenveldert. Een buurtbewoner heeft na de zoveelste vernieling een bos aronskelken neergelegd in het portiek van het belaagde restaurant met de tekst ‘Houd moed, hou vol’. Er komen twee jongemannen voorbij met volle Albert Heijn-­tassen. Even later komen ze terug en halen de bloemen weg. Wat later komt een andere buurtbewoner de bloemen, die blijkbaar om de hoek waren gedumpt, terugleggen.

“Mijn grootouders komen uit Casablanca. Kort door de bocht genomen ben ik deels Marokkaans. De jongens die de bloemen weghaalden, zien er net zo uit als ik”, zegt Baron, terugblikkend op een bankje in Buitenveldert. Barons vader Sami nam de zaak twintig jaar geleden over. Daniel is opgegroeid met spuug op de ramen. “Dat gebeurde op die hele lange Amstelveenseweg alleen bij ons. Je maakt de ramen vaker schoon, maar het is zo neerbuigend. Heel triest, maar al die aanvallen worden normaal.” Het ging de afgelopen twee jaar wel zes keer mis. Dat zelfs troostbloemen worden weggehaald, raakt hem het meest: “Alsof je bloemen van een graf wegneemt”.

Vrij zijn in Amsterdam

Twee keer moest de Amsterdamse gemeenteraad zich donderdag buigen over haatmisdaden. Geweld tegen homo’s en aanslagen op het enige Israëlische restaurant in de stad, HaCarmel, waren de aanleiding. Iedereen was het erover eens dat je eigenlijk vrij moet kunnen zijn in Amsterdam. Waarna de partijen al snel weer hun vaste standpunten innamen over mogelijke daders. Partij Denk stelde voor om in een technische sessie dieper in te gaan op wat je kunt doen tegen degenen die het een sport vinden om online discriminerende agressie te verheerlijken.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), dat rapporteert over antisemitisme, burgemeester Femke Halsema en mede-eigenaar van HaCarmel Baron zijn het eens: door de niet aflatende aanvallen op het koosjere restaurant lijkt het een symbool geworden voor antisemitische en anti-Joodse acties. In 2017 pleegde de Syrische vluchteling Saleh A., getooid met Palestijnse sjaal, een aanslag op het restaurant waarvoor hij veroordeeld werd.

Saleh A. kreeg ook een straatverbod, maar op 8 mei kwam hij terug, beukte het anti-inbraakglas wéér in en stak de Israëlische vlag die binnen staat in brand. De man zit nu negentig dagen in voorarrest. Vlak daarna werd de ruit ook nog beklad met de tekst ‘Find Jew’.

“Dit groeiend antisemitisme verdient onze aandacht. Het is een oude wond in onze stad”, aldus burgemeester Halsema. “Antisemitische tweets, appgroepen en de verschrikkelijke incidenten bij HaCarmel maken de Joodse gemeenschap bang.”

Bij HaCarmel lijkt de Israëlische vlag de rode lap te zijn. Waarom hangt Baron die op? “Omdat het een Israëlisch restaurant is. Waarom eet je sushi met stokjes? Het is allemaal zo bekrompen. Dat homo’s hand in hand lopen mag blijkbaar ook niet. Bemoei je er niet mee”, vindt Baron. “De daders uiten hun mening over een geloof, een land, in een ander land, bij een ondernemer die daar niets aan kan veranderen.”

Gastvrije ondernemer

Iets verderop zit zijn vrouw met de baby in een kinderwagen, en rent zijn dochtertje van twee rond. “Er leven twee families van het restaurant. Voor mijn vader is het zijn pensioen. Hij kan moeilijk op zijn 65ste ineens loodgieter worden.”

Baron is bijzonder te spreken over burgemeester Halsema. “Interim-burgemeester Van Aartsen hebben we hier nooit gezien. Maar zij hing direct aan de lijn. Petje af.”

Volgens de burgemeester komen er ‘nieuwe, fysieke beveiligingsmaatregelen die belaging moeten voorkomen’. Baron: “Wij zijn gedwongen maatregelen te nemen, die we niet willen. De grens is een bewapende beveiliger voor de deur. Dat kan niet. Je bent primair een gastvrije ondernemer met een deur die voor iedereen openstaat.”

De gemeenteraad stelde vragen over betrokkenheid van de Nationale Coördinator Terrorisme Bestrijding, het lokale anti-radicaliseringsbeleid en de stand van zaken met het plan om de Joodse gemeenschap te beschermen. Daarop volgt later antwoord. Voorlopig heeft Baron één dringend advies: “Blijf gezond en laat me met rust.”

Lees ook:

Het Holocaust Namenmonument komt er, ondanks protest van de buurt

De buurt moet buigen, het Holocaustmonument mag er komen. Daaraan ging een jarenlange strijd met omwonenden vooraf. ‘Fantastisch’, reageert de voorzitter van het Auschwitzcomité.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden