Verkiezingen

Is het verwarmen van een buitenbad een gezonde zet of dolkstoot voor het milieu?

null Beeld mart veldhuis
Beeld mart veldhuis

Met nog vier dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen peilt Trouw de stemming in het land. Vandaag: moet het Amersfoortse Bosbad wel of niet worden verwarmd?

Rianne Oosterom

Baantjes trekken in de winterse vrieskou klinkt als een wild plan, maar dat is het niet voor de Amersfoortse afdeling van de Socialistische Partij, die het afgelopen jaar actie voerde onder de slogan ‘Laat Het Bosbad niet in de kou staan!’ Samen met de betrokken bewoners bij het buitenbad pleit de partij voor het verwarmen van het bad, het hele jaar door.

De toekomst van plaatselijke zwembaden is in meer gemeenten een splijtzwam, want in tijden van geldnood heeft onderhoud van het zwembad vaak niet de hoogste prioriteit gehad. Zo ook in het geval van Het Bosbad, dat geteisterd wordt door afbrokkelende verf, scheuren in de coating en verouderde filtersystemen.

Inkrimpen, verwarmen, renoveren – alle opties werden besproken. De huidige gemeenteraad stemde afgelopen jaar uiteindelijk voor volledige renovatie, een prijzig klusje van 1,5 miljoen euro. Maar omdat de Socialistische Partij al veel bewoners warm heeft gemaakt voor het verwarmen, is dit nog niet van tafel, zegt fractievoorzitter Hugo Kruyt (38).

Bibberen in een buitenbad: is daar voldoende draagvlak voor?

“We hebben hier vorig jaar actie voor gevoerd in coronatijd. Ik had mijn twijfels over of ons plan aan zou slaan, maar ik ben positief verrast. Ik woon zelf in het Soesterkwartier (volksbuurt vlak bij het zwembad, red.) en mensen kwamen – zelfs als zij slecht ter been waren – folders met hun handtekening erop persoonlijk bij mij bezorgen. We verzamelden ongeveer zeshonderd handtekeningen, meer dan we verwacht hadden. Het leeft wel, de mensen hier houden echt van Het Bosbad.”

Hugo Kruyt Beeld
Hugo Kruyt

En het milieu dan?

“Ik zal eerlijk zijn: iets verwarmen heeft in deze tijd, waarin het veel gaat over klimaat, niet de gunfactor. Maar dat valt wel mee, als je naar de plannen kijkt die zijn uitgewerkt door de vrienden van Het Bosbad. Zij willen het bad op een slimme manier verduurzamen, met een warmtepomp en zonnepanelen, zodat ze zoveel mogelijk energie zelf opwekken.”

Andere partijen, zoals D66 en de VVD, vinden het simpelweg te duur om het bad boven op de renovatie ook nog eens te verwarmen. Is de toegevoegde waarde werkelijk zo groot?

“Dat is symboolpolitiek. Dat het zo duur is, hebben ze aan zichzelf te danken door het vele achterstallige onderhoud. Het bad het hele jaar verwarmen scheelt geld in toekomstig onderhoud, omdat juist het weghalen van het water slecht is voor de bodem. Ook kan het bad zo langer openblijven, waardoor het meer opbrengt. Het is zeker voor het Soesterkwartier, met veel armoede en slecht geïsoleerde woningen, toch een betaalbare optie om te recreëren of te bewegen – extra belangrijk nu er na corona een beweegcrisis is.”

Lees ook:

De komst van windmolens verdeelt de gemeente Doetinchem

Patrick Moors (43), lijsttrekker van de lokale partij GemeenteBelangen Doetinchem, staat al sinds 2013 op de zeepkist om zich uit te spreken tegen de komst van windmolens in zijn gemeente. Hij vreest dat de komst van windmolens de leefbaarheid van zijn gemeente in gevaar brengt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden