ReportageAbortuskliniek

Is Haarlemse pin om anti-abortusdemonstranten op afstand te houden duidelijk of ‘onnavolgbaar’?

 Demonstranten protesteren tegen abortus bij de Bloemenhovenkliniek.  Beeld Olaf Kraak
Demonstranten protesteren tegen abortus bij de Bloemenhovenkliniek.Beeld Olaf Kraak

Met behulp van een pin moeten anti-abortusdemonstranten op afstand blijven van een abortuskliniek in Heemstede. ‘We kunnen alleen helpen als we rechtstreeks tot de vrouwen praten.’

Voor nu houden de drie anti-abortusdemonstranten zich eraan. Met foto’s van foetussen van veertien en achttien weken oud staan ze ter hoogte van een grijze pin, ingeklemd tussen stoeptegels. Voor de drie ligt op 25 meter afstand de ingang van de abortuskliniek Beahuis & Bloemenhovekliniek in Heemstede. Vanaf een fietspad krijgen ze ‘schoften’ naar zich toegeschreeuwd.

De pin, ook gebruikt om terrassen aan te geven, moet, zo hoopt de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, bijdragen aan de rust in de kliniek. De pin markeert sinds deze week het vak waar de demonstranten mogen staan bij de kliniek op de grens van Haarlem en Heemstede. In de afgelopen maanden beperkten zij zich niet tot staan, maar benaderden ze vrouwen die op weg waren naar de kliniek, praatten op hen in en volgden hen. Intimidatie, vond het bestuur van de kliniek. Dat beklaagde zich erover bij Wienen. Als reactie verzamelden tegendemonstranten zich bij de kliniek.

Door de ligging van de kliniek buigen twee burgemeesters zich over de demonstraties. De voorkant van het gebouw bevindt zich in Heemstede. Burgemeester Astrid Nienhuis bepaalde vorig voorjaar dat de demonstranten aan de overkant van een drukke weg moeten staan.

Niet aanspreken en achtervolgen

Het gevolg daarvan was dat de demonstranten naar de achterkant van het pand trokken, want vanuit de achteruitgang rijd je direct Haarlem in. Wienen zegt aan de telefoon afgelopen herfst voor het eerst een klacht te hebben ontvangen. Hij wees vier vakken aan waar ze kunnen staan, waarvan eentje in de bocht pal tegenover de kliniek, een straatbreedte verwijderd van de ingang.

Het leverde hem brede kritiek op in de Haarlemse gemeenteraad en van inwoners: te dichtbij, klonk het. Wienen reageerde door begin deze maand één vaste plek aan te wijzen waar de anti-abortusdemonstranten mogen staan: niet verder dan de pin. Zo kunnen zij zich minder vrij bewegen en kunnen ze bezoekers van de kliniek niet aanspreken en achtervolgen.

Deze pin markeert tot waar de demonstranten mogen komen.  Beeld Olaf Kraak
Deze pin markeert tot waar de demonstranten mogen komen.Beeld Olaf Kraak

De pin is een hulpmiddel, zegt de burgemeester. “Het had ook een bord of paal kunnen zijn. Er is een tekening gemaakt van het vak voor de demonstranten. Ze kennen de tekening.” De burgemeester is van mening dat hij met deze maatregel recht doet aan “de persoonlijke levenssfeer van de bezoekers en het recht op demonstreren”. Boa’s en agenten houden in de gaten of de demonstranten in het vak blijven.

Voor de anti-abortusdemonstranten, afkomstig van de Duitse beweging Donum Domini, staat de pin te ver van de kliniek. Gewoonlijk protesteren ze iedere laatste woensdag, donderdag en vrijdag van de maand. Het liefst willen ze tot aan de ingang kunnen meelopen met de cliënten van de kliniek, blijkt uit een spaarzame reactie. “We zijn hier om te bidden en te helpen”, zegt een vrouw met een witte hoofddoek. “We kunnen alleen helpen als we rechtstreeks tot de vrouwen praten.”

Rust bij de kliniek

Rob Benschop, bestuurder van de kliniek, is op zoek naar de pin. Hij heeft er deze ochtend over gelezen in het Haarlems Dagblad en komt daarom een kijkje nemen. Hij verbaast zich erover dat er één pin staat. “Een vak is toch begrensd? Ik zie nergens wat. Onnavolgbaar.”

Hij heeft de demonstranten liever verder op afstand. “Het gaat erom dat ze mensen niet kunnen aanspreken en intimideren. Ik heb het liefst zo weinig mogelijk reuring bij de kliniek. Laten we kijken of de pin werkt. Vanochtend stonden ze in ieder geval dichterbij.” Voor burgemeester Wienen is een fysiek begrensd vlak niet nodig, omdat bij de voorwaarden en in de tekening duidelijk staat wat het vak is.

Wienen heeft er vertrouwen in dat de rust terugkeert. “Nu heerst er duidelijkheid en eenduidigheid.” Hij houdt er wel rekening mee dat de demonstranten zich er niet bij neerleggen. “Ik denk dat zij vinden dat hun mogelijkheden te beperkt zijn. Ze kunnen altijd naar de rechter stappen.”

Lees ook:

Mogen wij het werk van de schepper corrigeren? Christenen, moslims en joden over knippen in DNA

Mag je een ongeneeslijke ziekte wegknippen uit het DNA van een embryo? Vanuit joods en islamitisch perspectief blijkt DNA minder heilig dan voor christenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden