Corona-maatregelen

Is een pandemie een noodsituatie? Woensdag doet de rechter uitspraak over mondkapjesplicht

Ab Gietelink (l), bewoner van de Wallen, en voorman Jeroen Pols van actiegroep Viruswaarheid in de rechtbank Beeld ANP
Ab Gietelink (l), bewoner van de Wallen, en voorman Jeroen Pols van actiegroep Viruswaarheid in de rechtbankBeeld ANP

Samen met een bewoner van de Amsterdamse Wallen, stond Viruswaarheid maandag voor de rechter. De protestgroep wil de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dwingen de tijdelijke mondkapjesplicht in de ban te doen.

Isabel Baneke

Misschien zou een ramp een mondkapjesplicht kunnen rechtvaardigen. Maar een noodsituatie is deze pandemie helemaal niet, zo stelde voorman Jeroen Pols van protestbeweging Viruswaarheid maandag in de Amsterdamse rechtbank. “Ziekenhuizen zijn leeg, mortuaria zijn leeg, er gebeurt niets.” De uitslagen van coronatests wantrouwt hij. “Feitelijk is er alleen een overheid die moord en brand schreeuwt.”

Samen met een bewoner van de Wallen verzet Viruswaarheid zich tegen de tijdelijke verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen. In een kort geding tegen de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland omschreef Pols het niet-medische mondmasker als een ‘compleet nutteloos stukje stof’. “Elk bewijs voor de effectiviteit ervan ontbreekt.” Sterker nog, ging de jurist verder, het dragen van mondkapjes kan zelfs schadelijk zijn, zowel voor de fysieke, als sociale en psychologische gezondheid van mensen.

Ook juridisch ontbreekt een basis voor het Amsterdamse experiment, meent Viruswaarheid, dat naar eigen zeggen strijdt voor het behoud van de rechtsstaat. Pols noemde de mondkapjesplicht een ‘fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers’. “De veiligheidsregio’s lijken er een wedstrijd van te maken wie de grondrechten het verst inperkt.” En dat allemaal op basis van een noodzakelijkheid waarvoor geen enkele aanwijzing is, zo concludeerde de jurist.

Tweede golf

De advocaten van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland deden die slotsom af als nonsens. “Er is sprake van een wereldwijde pandemie die we nog altijd niet onder controle hebben.” De verdediging wees op de nieuwste coronacijfers. Zeker sinds juli loopt het aantal besmettingen weer in rap tempo op. Al helemaal in Rotterdam en de hoofdstad, sinds vorige maand weer drukbezocht door dagjesmensen en toeristen. “Het doel van lokale maatregelen is te voorkomen dat een tweede golf zich voordoet en een lockdown opnieuw nodig wordt.”

Landelijke en lokale overheden zijn grondwettelijk verplicht om de volksgezondheid te bevorderen, zo stelde de raadsvrouw. En dat beschermen van Amsterdammers heeft de Veiligheidsregio op allerlei manieren geprobeerd. Zo zijn er op drukke plekken hekken geplaatst, NL Alerts rondgestuurd en gastheren en –vrouwen aangesteld. “De conclusie is helaas steeds geweest dat ondanks die maatregelen de anderhalve meter niet voldoende in acht wordt genomen.”

Met de tijdelijke mondkapjesverplichting in Amsterdam hoopt de veiligheidsregio dat mensen zich voorzichtiger zullen bewegen. “Het voorkomen van directe besmetting an sich is niet zozeer het doel van de mondkapjes”, legde de advocaat uit. “Het doel is om te bezien of er gedragsverandering zal optreden.” Het experiment is noodzakelijk om te voorkomen dat gebieden helemaal moeten worden afgesloten, iets wat volgens de verdediging nog veel ingrijpendere gevolgen zou hebben. “Volgens mij is er maar één wedstrijd”, sloot de advocaat af. “En dat is die van ons allemaal, tegen het coronavirus.”

De rechter doet woensdag uitspraak.

Lees ook:

Eén op de tien Nederlanders gelooft dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld

Wordt met een toekomstig vaccin een chip in mensen geïmplanteerd? Dat is goed mogelijk, denkt een deel van de Nederlanders.

Kwetsbaren laten hun stem horen: Ik ben Freek, hartpatiënt en #GeenDorHout

Met de hashtag #GeenDorHout spreken mensen met een broze gezondheid zich uit via Twitter. Wij zijn het beschermen waard, is hun boodschap. Hoeveel invloed heeft zo’n online beweging?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden