InterviewWoningkoper
Is de woningmarkt van nu te vergelijken met die van de jaren 80? Een zestiger vertelt: ‘Als jongere zou ik nu wachten met kopen’
Dinsdagochtend komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met nieuwe cijfers van de prijsstijgingen van woningen in Nederland. Record na record wordt verbroken. In de jaren 80 namen de huizenprijzen ook extreem toe, is het kopen van een huis nu te vergelijken met toen? Alfred de Ronde uit Meern, een zestiger die destijds een woning zocht, vertelt.
“Oersaai en eenheidsworst”, noemt Alfred de Ronde (60) de woningbouw midden jaren tachtig. Bouwen gebeurt dan volop in plaatsjes als Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Maarssen en Bunnik. “Man, die wijken waren saai. Maar iedereen verliet toen de stad. Mijn vrienden woonden opeens allemaal in Maarssenbroek en dat zette mij aan het denken”, zegt De Ronde, die er als 28-jarige zijn eerste huis koopt. “Maar als ik nu terugkom, ben ik blij dat ik weg ben.”
De overheid stimuleerde destijds eigen woningbezit met een subsidieregeling. Per geselecteerd gebied krijgen huizenkopers een inkomensafhankelijke premie van de staat. Duizenden euro’s per koper. Die regeling drijft mensen naar snelgroeiende gemeenten. “Zo kregen we het financieel precies rond”, herinnert De Ronde.
Rente van 8 procent
Hij betaalt 150.000 gulden met een rente van zo’n 8 procent. Op twee inkomens gaat het net. Hij verkoopt de woning rond de eeuwwisseling voor het dubbele. Zijn nieuwe partner verkoopt ook haar appartement in Vleuten voor het dubbele. Ze verkassen naar een huis in De Meern van tussen de zes en zeven ton. Dat bedrag kan hij er nu ook voor krijgen, denkt De Ronde, maar dan in euro’s.
Hij hoeft niet weg, liever niet zelfs, maar de situatie van zijn 22-jarige kinderen baart hem wel zorgen. De een woont op kamers, de ander thuis. “Soms zitten we wat te filosoferen om ons eigen huis maar te verkopen. Dan kunnen we de kinderen helpen en gaan mijn vrouw en ik wel in een appartementje zitten. Tijdens het fietsen zien we best leuke. Als we die tenminste nog kunnen betalen.”
In zijn tijd kon je ‘best prima’ een huis kopen, als je ook bereid was iets verder weg te kijken, zegt De Ronde. Nu is wonen overal duur. “Als jongere zou ik nu wachten met kopen. Dan maar een torenhoge huur. Als je huis straks onder water staat, ben je ook niet blij.”
Lees ook:
Wie nog geen huis bezit, is wellicht voorgoed te laat: ‘We zijn een fuik in gezwommen’
Jonge mensen die nu nog geen eigen huis bezitten, krijgen het lastig. En hun kinderen ook. Alleen wie rijke ouders heeft, redt het nog. Er dreigt een tweedeling, waarschuwt Hans de Geus.
Kun je geen heel huis kopen? Koop dan een heel klein stukje bij Brxs
Geen geld voor een koophuis? Koop dan een stukje huis, raadt een nieuw onlineplatform aan. Niet om in te wonen, maar om aan te verdienen.