Vertraging

Invoering Omgevingswet weer uitgesteld, naar januari volgend jaar

null Beeld

De invoering van de Omgevingswet wordt weer met een half jaar uitgesteld.

ANP

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) meldt aan de Tweede Kamer dat de wet 1 januari 2024 moet ingaan. Het is de vijfde keer dat de invoering van de wet, die al in 2016 werd aangenomen, wordt uitgesteld.

De Omgevingswet moet tientallen wetten en regels voor ruimtelijke ordening gaan bundelen, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld een bouwvergunning te krijgen. Zo kunnen gemeenten dit in de toekomst doen via een digitaal loket.

Het was de bedoeling dat de wet afgelopen jaarwisseling zou ingaan, maar daar stemde de Eerste Kamer niet mee in. Het computersysteem dat voor de wet nodig is, was lange tijd nog niet veilig of stabiel genoeg. Het Adviescollege ICT-Toetsing concludeerde dat er nog “forse beperkingen” zaten in het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook nu moet de Eerste Kamer nog instemmen met invoering per 1 januari.

Inmiddels is de techniek op orde, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten en het bedrijfsleven wilden genoeg tijd om alles te regelen voordat het nieuwe systeem ingaat. Daarom is gekozen voor 1 januari.

De vertraging kost inmiddels al meer dan de oorspronkelijk geraamde kosten voor het project. In totaal kost het invoeren van de wet de verschillende overheden tussen de 1,3 en 1,9 miljard euro, verspreid over 2016 tot 2029.

Lees ook:
Kabinet wil meer nieuwe woningen, maar het worden er juist 10 procent minder

Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting wil dat er tot 2030 900.000 woningen worden gebouwd. Maar de komende twee jaar daalt het aantal nieuwe woningen, zegt het Economisch Instituut voor de Bouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden