ICT problemen

Invoering Omgevingswet opnieuw uitgesteld

Demissioner minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66. Beeld ANP
Demissioner minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66.Beeld ANP
Redactie Trouw/ANP

De invoering van de Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt de wet, die allerlei wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening en leefomgeving moet bundelen en vereenvoudigen, op 1 juli 2022 te laten ingaan.

De wet had enkele jaren geleden al moeten ingaan, maar de invoering werd al diverse keren uitgesteld. Demissionair minister Kajsa Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat er onder andere meer tijd nodig is om de ICT-systemen “opgeleverd, ingeregeld en stabiel werkend te krijgen”. Uiterlijk 1 oktober van dit jaar moeten de “minimale” functies van het systeem draaien, zodat burgers en bedrijven genoeg tijd hebben om ermee te oefenen.

Kosten uitstel

Het uitstel zal ook financiële gevolgen hebben, zowel voor het ministerie als provincies, gemeenten en andere betrokkenen. Bestaande systemen moeten langer draaiende worden gehouden en doordat er meer tijd nodig is gaat de implementatie meer geld kosten. Om hoeveel extra geld het gaat “wordt nu in kaart gebracht”, aldus Ollongren.

Adviesbureau KPMG schatte eerder dit jaar dat de invoering van de Omgevingswet de verschillende overheden 1,3 miljard euro tot 1,9 miljard euro gaat kosten, uitgesmeerd over 2016 tot 2029. De meeste kosten komen voor rekening van gemeenten. Ongeveer driekwart van dat geld is al in de afgelopen vijf jaar uitgegeven.

Lees ook:
De invoering van de Omgevingswet – de grootste wetgevingsoperatie sinds 1848 – wankelt

Tientallen bestaande wetten en regels die nu nog de ruimtelijke ordening bepalen, maken plaats voor deze ene wet. Maar de ICT rammelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden