Politie

Inspectie: Overbelaste wijkagent heeft geen tijd voor contact met burger en bedrijf

Wijkagent Wilco Berenschot praat met een buurtbewoner in zijn pop-up politiebureau in Rotterdam West, waar buurtbewoners binnenstappen voor een koffie, een praatje, een klacht of een probleem.  Beeld ANP
Wijkagent Wilco Berenschot praat met een buurtbewoner in zijn pop-up politiebureau in Rotterdam West, waar buurtbewoners binnenstappen voor een koffie, een praatje, een klacht of een probleem.Beeld ANP

De politie dreigt de greep op de wijk te verliezen. Wijkagenten worden zo vaak ingezet voor noodhulp, dat ze amper tijd hebben voor contact met burgers en bedrijven in hun gebied, schrijft de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Kristel van Teeffelen

Vooral in middelgrote steden en in landelijk gebied is de wijkagent overbelast.

Een goede kennis van de wijk en haar bewoners was altijd het paradepaardje van de Nederlandse politie. Maar nu goedgeïnformeerde wijkagenten schaarser worden, loopt de politie veelal achter de feiten aan, schrijft de inspectie. Dat is onder meer van invloed op de aanpak van jongeren die overlast veroorzaken. Rellende jongeren die op allerlei plaatsen de confrontatie met de politie zochten, waren de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws.

Consequenties

Volgens de inspectie speelt bij de jongerenproblematiek ook mee dat de politie onvoldoende aanwezig is op internet. Juist daar onderhouden jongeren contact met elkaar. Bovendien blijkt dat jongeren niet alleen in hun eigen wijk overlast veroorzaken, maar zich ook in andere wijken laten zien. Het is niet vanzelfsprekend dat politieteams de kennis die ze hebben over specifieke groepen onderling delen.

Dat de wijkagent te druk is, heeft consequenties voor de politie, schrijft de inspectie. Die verandert van een organisatie die problemen kan voorkomen door contacten met alle lagen van de bevolking naar een organisatie die repressief optreedt als er zich problemen voordoen. Een zorgwekkende ontwikkeling, oordeelt de inspectie, die het werk van de politie minder effectief maakt.

Lees ook:

Rellende jongeren vinden elkaar op sociale media en juist daar loopt de politie achter de feiten aan

Rellen tekenen de coronazomer van 2020. De voedingsbodem voor de onrust is niet zo gek anders dan in het verleden, maar sociale media hebben de dynamiek veranderd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden