Inspectie Justitie en Veiligheid

Inspectie: er is ernstig gefaald in de stalkingzaak Hümeyra

De herdenkingstocht in februari voor het doodgeschoten tiener Hümeyra. Beeld ANP

Bij de stalking van het vermoorde tienermeisje Hümeyra zijn diverse instanties ernstig tekortgeschoten. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar haar dood.

Hümeyra deed meerdere keren aangifte van stalking en bedreiging door haar ex. De politie, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland hadden echter te weinig aandacht voor haar veiligheid, concludeert de inspectie. De 16-jarige Hümeyra werd december vorig jaar doodgeschoten in Rotterdam. De verdachte is haar 31-jarige ex-vriend, Bekir E.

De samenwerking was gebrekkig en informatie werd amper gedeeld, waardoor de risico's voor de veiligheid van de tiener niet duidelijk waren. "Bij de betrokken organisaties waren veel medewerkers bezig met haar zaak, maar niemand had het overzicht en de regie", schrijft de inspectie. "Bij de politie was er bijvoorbeeld voor Hümeyra geen vast aanspreekpunt. Zij moest haar verhaal daardoor steeds opnieuw doen.”

Bescherming slachtoffer hoort voorop te staan

Hoewel de betrokken organisaties wel inzagen dat het om stalking ging, werden er onvoldoende maatregelen genomen. "Bij de aanpak van stalking hoort de bescherming van het slachtoffer voorop te staan. Dat is bij Hümeyra niet gebeurd. De politie maakte niet de risico-inschatting die bij stalkingszaken is voorgeschreven. Als dat wel was gebeurd, was duidelijk geworden dat het risico voor Hümeyra's veiligheid zeer hoog was.”

Het Openbaar Ministerie noemt de conclusies van de inspectie over de aanpak van de stalking "pijnlijk en helder". "Wij willen van deze zaak leren. Het OM is dat aan Hümeyra, haar nabestaanden en de samenleving verplicht.”

Reclassering Nederland spreekt over een ‘pijnlijke en harde conclusie’ in het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de aanpak van de stalking van het doodgeschoten Rotterdamse meisje Hümeyra. Reclassering zegt geschokt te zijn door de verdenking dat Bekir E. ondanks het toezicht van de organisatie het meisje zou hebben doodgeschoten.

“Ons toezicht op Bekir E. was volgens de Inspectie onvoldoende gericht op het stoppen van de stalking van Hümeyra. Dat is een pijnlijke en harde conclusie waar we lessen uit moeten trekken.”

Reclassering zegt vaker een enkelband te gaan adviseren in stalkingszaken en gaat haar medewerkers extra trainen. Ook worden verdere afspraken met het Openbaar Ministerie gemaakt over zaken waarin een contactverbod is opgelegd.

Lees ook: 

Vandaag is het stil in Rotterdam, voor Hümeyra én andere vrouwen

In Rotterdam werden veel vrouwen het afgelopen jaar slachtoffer van extreem geweld. Dat moet stoppen, vinden hulporganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden