ReportageUtrecht

Indiërs in Nederland zamelen geld in voor hun thuisland: ‘Mijn buurvrouw doet ook mee, dat raakt me enorm’

Dave Gurnani haalde al 30.000 euro op voor medische hulp aan India.  Beeld Jörgen Caris
Dave Gurnani haalde al 30.000 euro op voor medische hulp aan India.Beeld Jörgen Caris

Nu India hard is geraakt door corona, zamelen Indiërs in Nederland geld in voor zuurstofapparaten, medische handschoenen en mondmaskers. ‘Het Kumbh Mela-festival had nooit op deze manier mogen plaatsvinden.’

Sterre van der Hee

Wacht heel even, zegt Dave Gurnani (59). Hij springt op van de bank en komt terug met een kleine, witte geldenvelop. ‘Mijn bijdrage voor India’ staat erop, in een sierlijk krullenhandschrift. “Van de Nederlandse buurvrouw”, zegt hij. “Ze is 85 jaar. Zoiets raakt me enorm.”

Gurnani is voorzitter van The India Foundation, een non-profitorganisatie voor Indiërs in Nederland die vooral actief is in Utrecht. Samen met andere verenigingen startte Gurnani vorige week een inzamelingsactie nadat het coronavirus plotseling razendsnel om zich heen greep in India. De verhalen uit het land zijn ‘heartbreaking’, zegt hij. “Bedden en zuurstofmachines zijn in veel ziekenhuizen bezet, dus mensen sterven gewoon. Dat is verschrikkelijk. Het voelt heel machteloos.”

Gurnani is niet de enige die vanuit Nederland probeert te helpen: online zoeken veel Indiase expats hulp voor vrienden of familieleden in het getroffen gebied. Ze voelen zich sterk verbonden met hun land, blijkt uit gesprekken met Indiërs in Utrecht. Waar de een opgelucht ademhaalt omdat ooms en tantes net zijn gevaccineerd, kreeg de ander onlangs het bericht dat een vriendin met Covid-19 is gestorven omdat de zuurstofflessen op waren in het plaatselijke ziekenhuis. Ze was 30 jaar.

Miljoenen pelgrims bij Kumbh Mela

De meesten zijn het erover eens: dit is een tragedie en de regering had eerder moeten ingrijpen. Dat vindt ook Zulfiqar Nazrul, restauranteigenaar in de Utrechtse binnenstad. Hij spreekt van een heel ernstige situatie. “Premier Modi doet het doorgaans goed, maar blijkbaar niet bij de bestrijding van dit virus”, zegt hij. “Zo heeft India geen grootschalige lockdown afgekondigd, waardoor het Kumbh Mela-festival en de verkiezingsactiviteiten gewoon konden doorgaan.” Bij het religieuze hindoefestival kwamen half april enkele miljoenen pelgrims bijeen bij de Ganges, de heilige rivier. “Dat had nooit mogen gebeuren”, zegt Nazrul.

De 62-jarige Nazrul heeft zelf ook familie in India, een zus. Zij is gelukkig gevaccineerd en ze woont in een coronaluw gebied. “Het grootste probleem ontstaat in steden met een hoge bevolkingsdichtheid”, zegt hij. “In Mumbai wonen miljoenen mensen en er zijn veel krottenwijken. Eén persoon kan duizenden anderen besmetten. Dat kunnen ziekenhuizen niet aan en arme mensen hebben geen geld voor medicijnen.”

Beter op landelijk niveau

De inzamelingsactie voor het land noemt Nazrul een moeilijke kwestie. Want ook als iedereen 50 of 100 euro geeft, is het eigenlijk niet genoeg. “Er moeten miljoenen binnenkomen. Dat kan beter op landelijk niveau gebeuren.”

Gurnani denkt daar anders over. Hij vindt dat alle beetjes kunnen helpen. Zijn inzamelingsactie bracht in de eerste week 30.000 euro op. Daarvan zijn nu vijftig zuurstofconcentrators gekocht en naar Indiase ngo’s verzonden. “We kijken ook naar mogelijkheden om andere middelen te verkrijgen, zoals handschoenen en mondkapjes van Nederlandse bedrijven”, zegt Gurnani. “Er zijn zoveel tekorten. We hebben geen gelddoel, in een enorm land als India heb je nu eenmaal veel middelen nodig. Wij zeggen: hoe meer, hoe beter”.

Treurige cijfers

Dinsdag registreerde India een recordaantal van 3780 doden, het hoogste aantal sinds de start van de coronapandemie, schrijft het Indiase dagblad The Indian Express. Er werden 382.315 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal vastgestelde besmettingen ligt nu boven de 2 miljoen. Volgens experts zijn de werkelijke aantallen echter vele malen hoger – in dorpen is minder zicht op het aantal sterfgevallen. Ook laat niet iedereen zich testen bij klachten. Verschillende staten hebben alarm geslagen over het tekort aan zuurstofflessen. In New Delhi luidden 41 ziekenhuizen met 7000 patiënten tegelijkertijd de noodklok.

Lees ook:

Deze golf zag India niet aankomen: aan alles is tekort

Het ging een jaar lang relatief goed in India, maar nu verspreidt het coronavirus zich plots heel snel. ‘De overheid had hier beter voor moeten plannen.’

Viroloog Marion Koopmans: ‘De heftige corona-uitbraak in India is verontrustend’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans beantwoordt de dringendste vragen over de Indiase virusmutant. Bedreigt de situatie in India ons land?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden