Achterstand

IND maakt moeizame inhaalslag asielzaken

Asielzoekers gaan de poort van het azc in Weert binnen. Beeld ANP
Asielzoekers gaan de poort van het azc in Weert binnen.Beeld ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft met behulp van een speciaal hiervoor in het leven geroepen taskforce in de afgelopen maanden zo’n 4000 achterstallige asielaanvragen weten af te handelen. Dat meldt staatssecretaris Ankie Broekers (Justitie) aan de Tweede Kamer. Het blijft de vraag of 11.000 overige asielaanvragen voor het einde van het jaar kunnen worden afgehandeld.

Redactie

De IND bleek de afgelopen maanden met grote problemen te kampen. De achterstand in de te behandelen asielaanvragen bleek ten eerste groter dan gedacht: in plaats van 14.000 zaken moeten er duizend zaken meer worden afgehandeld. Bovendien had de taskforce al snel ‘opstartproblemen’ wegens het coronavirus, maar ook ‘op het organisatorisch vlak’.

Wel meldt Broekers dat ‘de medewerkers inmiddels zijn aangenomen en voor het overgrote deel opgeleid’. Vanaf september zal de taskforce daarom makkelijker aanvragen kunnen behandelen, aldus de staatssecretaris. Ook worden sommige asielzoekers gevraagd om de redenen voor hun aanvraag op papier te zetten, in plaats van die in persoon aan een IND-medewerker voor te leggen.

De achterstand van de IND liep tot voor kort flink in de papieren voor het Rijk. De dwangsommen die asielzoekers aan de staat konden opleggen om zo de procedure te versnellen, kostten de staat soms wel één miljoen euro per week. Om de staatskas daarvoor te behoeden, wordt de dwangsomregeling binnenkort afgeschaft. Een tijdelijke wet zorgt er nu al voor dat asielzoekers vanaf het begin van de zomer geen dwangsom kunnen eisen als hun procedure op zich laat wachten.

Lees ook:

Asielzoekers demonstreren tegen ‘ongelijke behandeling’ door de IND: ‘Ik wil met mijn leven kunnen beginnen’

Al ruim een week wordt bij Nederlandse azc’s gedemonstreerd. Asielzoekers protesteren tegen ‘ongelijke’ behandeling door de IND. ‘Het is hier een soort gevangenis. Ik wil met mijn leven kunnen beginnen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden