Dierenvisite

In het ziekenhuis van Venlo mogen huisdieren op bezoek bij hun baasjes

Dieren mogen op 4 oktober op bezoek in het ziekenhuis in Venlo. Beeld Koen Verheijden
Dieren mogen op 4 oktober op bezoek in het ziekenhuis in Venlo.Beeld Koen Verheijden

De helft van de artsen kreeg ooit de vraag of huisdieren welkom zijn in het ziekenhuis. In Venlo loopt nu een proef. ‘Als je slecht nieuws krijgt, heb je je maatje nodig.’

Maud Sintenie

“Kom maar meisje”, fluistert Peter zijn 14-jarige hondje Daisy toe, terwijl hij haar over haar kop aait. Het beestje ligt bij Peter op het ziekenhuisbed, in een aparte kamer die speciaal is ingericht voor de dierenbezoeken.

Huisdieren van tien patiënten van medisch centrum VieCuri in Venlo mogen de komende tijd bij hun baasje langskomen. De huisdierbezoeken zijn een experiment. Patiënt Peter doet mee en ontving gisteren zijn hondje.

Dat Peter in het ziekenhuis ligt en niet meer thuis is, was het hondje niet ontgaan. “Ze was onrustig en at niet meer sinds ik weg was”, vertelt hij. Nu zien de twee, die een bijzondere band hebben, elkaar na een lange week weer terug. Dat dit experiment wordt gedaan vindt Peter ­‘fantastisch’: “Daisy is echt mijn maatje. En als je in het ziekenhuis ligt en minder goed nieuws probeert te verwerken, heb je je maatje nodig.”

Het experiment is bedacht door longfunctie-analist Marisca Lukasik. Na een tijd met het idee rond te hebben gelopen, deed ze een behoefteonderzoek, dat ingevuld werd door patiënten, artsen en verpleegkundigen van VieCuri. Lukasik: “Van de respondenten vond 95 procent de huisdierbezoeken in het ziekenhuis een goed idee. De helft van de artsen gaf aan dat ze de vraag of een huisdier op bezoek mag komen, weleens krijgen van patiënten.”

Een hond stelt geen vervelende vragen

Of het gezelschap van een huisdier iets bijdraagt aan de genezing, valt moeilijk te onderzoeken. Wel kan het de gemoedstoestand van een patiënt verbeteren. Lukasik: “Je brengt de patiënt een stukje van thuis. Dat kan rustgevend werken en bijvoorbeeld de bloeddruk verlagen. En een hond stelt geen vervelende vragen, dat kan ook weleens lekker zijn.” Lukasik werkt al 35 jaar in het ziekenhuis. “Na al die tijd probeer ik me nog steeds zo vaak mogelijk af te vragen: stel dat ik de patiënt zou zijn, wat zou ik dan willen? Als ik zelf langere tijd in het ziekenhuis zou liggen, zou ik mijn hond ook dolgraag willen zien.”

Dat Lukasik het experiment zou mogen uitvoeren had ze niet verwacht. Er heerst een vooroordeel over de uitstraling van ziekenhuizen, zegt ze. “Mensen denken bij een ziekenhuis aan een klinische omgeving die helemaal steriel is. Met dit experiment probeer ik te laten zien dat dat beeld niet klopt.” Ze hoopt op een positieve uitkomst van de proef. “Als het goed uitpakt en we dit kunnen doorzetten, hoop ik dat andere ziekenhuizen dit initiatief ook gaan nemen. Dat is het doel.”

Huisdier vertrokken? Nieuw beddengoed

De huisdieren worden door verpleegkundigen naar de bezoekkamer begeleid, waar het baasje op hen wacht. Gerty Hermans is al veertig jaar verpleegkundige en heeft zich als vrijwilliger aangemeld voor het experiment. “Tijdens het bezoek blijven we bij de patiënt, voor het geval er toch iets mis gaat”, vertelt Hermans. “Zodra het dierenbezoek is geweest, zorg ik voor nieuw beddengoed en maak ik de kamer schoon.” Hermans is zelf gek van dieren en vol lof over het experiment. “In mijn vrije tijd ga ik met katten langs zorginstellingen. De stralende ogen van mensen met dementie als er een spinnende kat op hun schoot zit, ­dat is echt geweldig.”

Lees ook:

Spiritueel leven? Neem een voorbeeld aan je huisdier!

Niet de paus of Ghandi of andere bekenden, maar je eigen huisdier kan een spirituele inspiratiebron zijn, betogen de dierenliefhebbers. ‘Je hond kan je zoveel vertellen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden