Onthulling

In het nieuwe monument in het Mandelapark zie je de bewoners van Amsterdam-Zuidoost. ‘Het gezicht van mijn broer is erin verwerkt’

Het monument voor Nelson Mandela in het gelijknamige park in Amsterdam. Het monument met afbeeldingen van bewoners van de buurt Zuidoost is ontworpen en gemaakt door de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Mohau Modisakeng. Beeld Patrick Post
Het monument voor Nelson Mandela in het gelijknamige park in Amsterdam. Het monument met afbeeldingen van bewoners van de buurt Zuidoost is ontworpen en gemaakt door de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar Mohau Modisakeng.Beeld Patrick Post

Is het een standbeeld? Is het een monument? Is het een gedenkteken? Nee, het zijn de Bijlmerbewoners.

Redactie Trouw

Het was voor de sprekers zoeken naar de juiste benaming, maar duidelijk is dat in het Amsterdamse Nelson Mandelapark zondag een beeld werd onthuld – beter: een bronzen beeldengroep, opgebouwd uit gezichten van Bijlmerbewoners, een eerbetoon aan Nelson Mandela en diens ideeën over het belang van de gemeenschap voor het individu (zie interview met de kunstenaar).

Amsterdam was jarenlang internationaal knooppunt van anti-apartheidsorganisaties, zo memoreerde burgemeester Femke Halsema. De ‘anti-apartheidsstad’ (aldus destijds burgemeester Ed van Thijn) was in 1990 een van de eerste reisbestemmingen van de net vrijgelaten Mandela. Hij werd massaal toegejuicht op het Leidseplein.

Nadat Mandela in 2013 overleed, werd met instemming van wijkorganisaties het toenmalige Bijlmerpark omgedoopt tot Mandelapark. Amsterdam-Zuidoost telt veel bewoners met Surinaamse en Afrikaanse wortels: het park is de plek van het Kwaku-festival, en van de Black Lives Matter-protesten vorig jaar. Maar een beeld ontbrak nog.

Het monument voor Nelson Mandela in Amsterdam. Beeld Patrick Post
Het monument voor Nelson Mandela in Amsterdam.Beeld Patrick Post

Martha Linger is een van de wijkbewoners die daarnaar hebben uitgezien. De dag vóór de opening vangt ze al een glimp op van het nog in doeken gehulde beeld. “Ik ben zo trots, het gezicht van mijn broer is in het beeld verwerkt”, vertelt ze. “Ik heb hem net geappt: ‘Je bent een levende legende geworden’.” Ietwat bezorgd over de kwetsbaarheid is ze ook: “Ik hoop dat het niet wordt beklad.”

“Toen ik het beeld zag, raakte ik zo geëmotioneerd dat ik in huilen uitbarstte”, vertelt Jolanda Nibte, eregast bij de opening omdat zij ook in het beeld figureert. Ze is daarvoor uitverkoren op voordracht van de buurt, vermoedt ze, ze is bekend vanwege haar vrijwilligerswerk. “Mandela is voor mij een voorbeeld. Hij leert dat je moet doorzetten, en niet haatdragend moet zijn.”

Maar het werk houdt ook ‘een opdracht voor de stad’ in, zegt Halsema in haar toespraak: de strijd tegen racisme en uitsluiting is nog niet gestreden.

Lees ook:

Waarom Nelson Mandela in zijn eigen monument ontbreekt. ‘Je zou er hem en zijn nalatenschap tekort mee doen’

Burgemeester Femke Halsema heeft zondag in het Amsterdamse Mandelapark een monument ter ere van Nelson Mandela onthuld. Diens overbekende verschijning is daarin niet te zien. De schepper, Mohau Modisakeng, legt uit waarom niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden