Dierenverzorger Willem Verdonck. Beeld Emiel Hakkenes
Dierenverzorger Willem Verdonck.Beeld Emiel Hakkenes

Nederland op slotEmiel Hakkenes

In dierenpark Amersfoort missen de apen het mensenkijken

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Dierverzorger Willem Verdonck ziet dat leven en dood altijd doorgaan.

Emiel Hakkenes

Zijn eerste olifant, zegt Willem Verdonck, zag hij hier, in dierenpark Amersfoort. “Ik kwam hier als kind. Ik zag de grote olifanten, de sterke tijgers. Toen wist ik: ik wil mensen de rijkdom van de dierenwereld laten zien.”

Dierenverzorger Willem Verdonck. Beeld Emiel Hakkenes
Dierenverzorger Willem Verdonck.Beeld Emiel Hakkenes

We zitten in een zaaltje in de coulissen van de dierentuin. Verdonck, teamleider dierverzorging, wipt heen en weer op zijn stoel. Af en toe laat hij de poten rusten op de stalen neuzen van zijn werkschoenen. De lockdown, zegt hij, treft het dierenpark hard. Allereerst financieel: zonder bezoekers ontbeert het park inkomsten, terwijl de kosten voor voer en verzorging blijven bestaan. Er werden al personeelsleden ontslagen, en de verbouwing van het chimpanseeverblijf is uitgesteld. Verder, zegt Verdonck, ondervindt hij praktische consequenties van alle coronaregels. “Soms moet je samen met een collega een dier hanteren. Voor een medische handeling, of om het op transport te zetten. Houd dan maar eens anderhalve meter afstand.”

En dan de mondkapjes. “Katachtigen en primaten zijn vatbaar voor het virus”, weet Verdonck. “Dus dragen we bij hen een mondmasker. Maar ik merkte dat de chimpansees niet meer op mijn gezichtsuitdrukking reageerden. En de tijgers herkenden mijn stem niet.”

Dierenverzorger Willem Verdonck. Beeld Emiel Hakkenes
Dierenverzorger Willem Verdonck.Beeld Emiel Hakkenes

Verdonck pakt zijn portofoon, we lopen het park in. De parkieten in de volière zetten het op kwetteren zodra ze ons opmerken. Zo zijn er wel meer diersoorten die zich de afwezigheid van het publiek bewust zijn, schetst Verdonck. “Chimpansees bijvoorbeeld. Een dierentuin is, oneerbiedig gezegd: aapjes kijken. Maar de apen kijken ook mensen. Die prikkel missen ze nu.” De hyena’s tonen zich tegenwoordig verbaasd over een verzorger op een tractor, die ze voorheen nauwelijks opmerkten. De giraffen daarentegen zijn onverstoorbaar als altijd.

Verdonck wijst op het wandelpad, dat opgebroken is. “We repareren de waterleiding. Dat kan gemakkelijk, zonder bezoekers.” Een kruiwagen op het pad laten staan is nu ook niet bezwaarlijk, en het uitmesten van het olifantenverblijf hoeft niet klaar te zijn voordat het publiek arriveert.

We lopen verder. Langs de verlaten speeltuin, het treintje dat niet rijdt. Een koffietentje heeft het hoofd in de schoot liggen, neergezegen als een stervende zwaan.

Dierenverzorger Willem Verdonck. Beeld Emiel Hakkenes
Dierenverzorger Willem Verdonck.Beeld Emiel Hakkenes

Corona, weet Verdonck, is een zoönose, een ziekte die van dier op mens overspringt. “Het maakt duidelijk dat we op een gevaarlijke manier met sommige dieren omgaan. Van vleermuizen en ratten wéét je dat ze ziektes bij zich kunnen dragen. Maar in een harmonieuze samenleving, waarin elk organisme zijn taak heeft, vormt dat geen gevaar.” Een dierentuin, vindt Verdonck, kan het publiek hierover onderrichten. Maar dan moet dat publiek er wel zijn.

We komen bij de uitgang. Hij verlangt, zegt Verdonck, naar zondagen in de lente met zevenduizend bezoekers. “In de lockdown zijn er leeuwenwelpen geboren, en een olifantenjong. Daarover wil ik vertellen.” En over de laatste bruine beer, die euthanasie kreeg. “Ja, leven en dood”, zegt Verdonck. “Dat gaat hier altijd door.”

Verslaggever Emiel Hakkenes reist door Nederland en peilt de stemming.

Lees ook:

De grafkistenmaker gaf zijn bestseller de naam van zijn moeder

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Kistenmaker Radboud Spruit komt bij coronadoden thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden