Initiatieven

In crisistijd ontstaan de mooiste dingen, vinden ze in Prinsenbeek

Nederland, Prinsenbeek, 18 maart 2020Reportage vanuit Prinsenbeek ivm Coronavirus. Over hoe het openbare leven in Brabant tot stilstand komt.Op de foto vier dames van het coronahulpteam in Prinsenbeek.VLNR Yolanda Moerkens, Carolien Gelderblom, Yvonne Holleman, Tiny Hermans.Beeld Maikel Samuels

Let een beetje op elkaar, waren maandagavond de inmiddels befaamde woorden van premier Mark Rutte. In Prinsenbeek zorgen de dames van het Corona Hulpteam daar wel voor. 

Het klinkt misschien wat vreemd voor vier sociaal geëngageerde dorpsgenoten, maar Yolanda Moerkens (57), Carolien Gelderblom (51), Yvonne Holleman (46) en Tiny Hermans (63) kenden elkaar tot maandag niet of nauwelijks. En als er geen corona op de wereld zou zijn, was dat misschien voor altijd zo gebleven. Maar er is wel corona. En er zijn in Prinsenbeek wel mensen die daardoor onthand zijn. Tijd voor hulp, vonden de vrouwen onafhankelijk van elkaar. De facebookpagina van een lokaal medium waarop ze zich aanboden, bracht hen samen. Het Corona Hulpteam Prinsenbeek was geboren.

Toegegeven, de hulpvraag moet nog op gang komen. Ze hebben zich dinsdag immers pas bekend gemaakt. Meteen kwam er een reactie van een dorpsgenoot, die vanwege corona thuis zit. Hij mailde echter voor zijn oude buurman. Moerkens nam gelijk contact op, maar hij bleek vooralsnog geen hulp nodig te hebben. “Nu alle sociale activiteiten voor ouderen zijn opgeschort, blijkt de man juist te genieten van de gang naar de supermarkt. Het is zijn enige uitje, vertelde hij. Maar komt er straks een kritieke situatie waarbij slechts enkele klanten naar binnen mogen, weet hij ons te vinden. Want zo’n man gaat geen anderhalf uur in de rij staan. Wij zijn er dan voor hem.”

Aanbod

Meer dan de vraag naar hulp, kwam het aanbod op gang. Binnen 24 uur kreeg het hulpteam 28 aanmeldingen van dorpsgenoten die zich ook voor de gemeenschap willen inzetten: jongeren die honden willen uitlaten, boodschappenhulpen, een man die administratieve zaken uit handen kan nemen, een garagebedrijf dat aan huis komt wanneer klanten niet naar buiten kunnen of durven. “De saamhorigheid in het dorp is groot”, zegt Hermans. “Je hoort ook mensen klagen dat het allemaal niet meevalt in deze periode. Maar de meesten willen gewoon iets doen voor de medemens. De tijd die ze nu soms over hebben, besteden ze het liefst goed.”

Er is één ding dat het hulpteam voorlopig niet doet: een kopje koffie drinken bij een eenzame oudere. Dat is op dringend aanraden van de huisartsenpraktijk in het dorp, legt Holleman uit. “De artsen zeiden dat we voorlopig niet bij mensen over de vloer moeten komen, omdat we ook ongemerkt het virus bij ons kunnen dragen. Dat is wel een risico.”

Blijvend initiatief

In een later stadium willen ze dat wel doen. Want ze mogen dan het Corona Hulpteam Prinsenbeek zijn, het is wel de bedoeling dat hun initiatief blijvend is. Gelderblom: “We zijn uit nood geboren, omdat er veel ouderen en zieken zijn in ons dorp. We móeten iets doen voor Prinsenbeek, zo voelt het. Maar het is slechts het begin van een nieuwe samenwerking, dat hopelijk tot iets moois voor het dorp leidt. De meeste mensen die zich bij ons hebben aangemeld, hebben ook de intentie om voor langere tijd te helpen. Straks halen we gewoon het woord ‘corona’ eraf.”

Zo levert corona niet louter ellende op. Integendeel, Holleman denkt dat het virus in heel Nederland voor verandering kan zorgen. “Het gaat nooit meer hetzelfde worden als voorheen. In crisistijd ontstaan de mooiste dingen.” Ook de anderen ervaren dat mensen nu meer tijd voor elkaar hebben. Hermans: “Mijn zoon vertelde vanochtend dat hij, weliswaar digitaal, meer contact met zijn vrienden heeft dan in een tijd zonder corona. Mooi toch?”

Tijdens het gesprek komt er een bericht binnen uit Alkmaar. De enige dochter van een vrouw uit Prinsenbeek vraagt of het hulpteam eens contact met haar moeder wil opnemen. Ze is op leeftijd en staat er alleen voor. Bij Yolanda, Carolien, Yvonne en Tiny gaan meteen alle radertjes werken. De dochter hoeft zich nergens zorgen om te maken, het Corona Hulpteam Prinsenbeek staat paraat.

Pop-up redactie Trouw

De komende dagen is de pop-upredactie van Trouw in Prinsenbeek, gemeente Breda. We doen verslag over hoe het openbare leven in Noord-Brabant tot stilstand komt nu die provincie het zwaarste is getroffen door het coronavirus. Inwoners van Brabant kregen als eerste te maken met het advies om bij milde klachten binnen te blijven en waar mogelijk thuis te werken.

Normaal gesproken nodigen we lezers uit om langs te komen bij de pop-upredactie om hun verhaal te delen, maar vanwege de adviezen van het RIVM vragen wij u dit keer om digitaal te reageren. U kunt mailen naar pop-up@trouw.nl of reageren via Twitter: @pop_uptrouw.

Lees ook: 

Een begrafenis in coronatijd

Een massale herdenking en innige condoleances zijn er in coronatijd niet bij. ‘Dat het koor niet wil komen zingen, heeft één voordeel: er kunnen vijftien anderen naar binnen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden