Gerrit Weijl: ‘Nu mag ik weer mijn rondje lopen’.

ReportageBathmen

In Bathmen maken ze elkaar bang, maar de bejaarde Gerrit Weijl loopt toch zijn rondje

Gerrit Weijl: ‘Nu mag ik weer mijn rondje lopen’.Beeld Koen Verheijden

In het Overijsselse Bathmen mag het verzorgingshuis nog maar mondjesmaat worden bezocht, zijn alle sportclubs en het café op slot gegaan. Maar de bejaarde Gerrit Weijl loopt toch zijn rondje.

Het 95-jarige lichaam van Gerrit Weijl uit Bathmen heeft betere jaren gekend. Nu moet hij zijn uiterste best doen om het te onderhouden, dus drie keer per dag schuifelt hij een voorzichtig rondje achter zijn rollator. De voordeur uit bij verzorgingshuis ’t Dijkhuis, linksaf, dan nog drie keer links.

Ook Weijl kreeg afgelopen weekeinde de brief van burgemeester Ron König van de gemeente Deventer, waar het 5000 zielen tellende dorp Bathmen deel van uitmaakt. Vanwege het almaar oplopende aantal coronabesmettingen in Bathmen vroeg König of ze ‘zoveel mogelijk thuis’ wilden blijven. Een herhaling van de toestand in maart, toen in ’t Dijkhuis zeker vijf van de 200 bewoners aan de ziekte overleden, wil hij graag voorkomen.

Negatief getest

Maar Weijl gaat tóch naar buiten. Hij weet heus wel dat in ’t Dijkhuis weer een bewoner en een verzorger besmet zijn. Dat bezoekers nog maar mondjesmaat mogen komen, dat in het hele dorp alle sportverenigingen tot half oktober op slot zijn gegaan, plus het café. Sterker nog: die zieke bewoner woont precies tegenover Weijl. Maar wéér een keer in quarantaine, net als in het voorjaar, ziet hij niet zitten, want bij de vorige keer voelde hij zijn conditie verslappen. Nee, hij liet hij zich testen, zaterdag, in een inderhaast door GGD IJsselstreek opgezette mini-teststraat achter ’t Dijkhuis. Negatief. “Nu mag ik weer mijn rondje lopen”, zegt Weijl.

Hij heeft het centrum van Bathmen bijna voor zichzelf. Een enkeling laat een hond uit, verder is het stil. Zó stil dat Johan Mensink (61), eigenaar van de plaatselijke Jumbo, zich afvraagt waarom de overheid hem in vredesnaam verplicht om twee uur per dag extra open te gaan voor ouderen, terwijl diezelfde overheid de mensen uit Bathmen vraagt om thuis te blijven. Hoeveel mensen op zijn eerste ouderen-openingsuur kwamen? “Helemaal niemand.”

Mensink doet zijn uiterste best om het virus buiten te houden: personeel draagt mondkapjes en klanten kunnen hun winkelwagentje door een speciale ‘corona-wasstraat’ halen, die tegelijk de handen van de klant als het karretje ontsmet. Toch komen die klanten amper meer

‘De mensen maken elkaar bang’

“De mensen maken elkaar bang”, zegt Mensink. Hij laat zijn telefoon zien: “Hier, een appje van een kennis die gehoord heeft dat ik dicht moet. ‘Via de GGD gehoord’, schrijft hij. Een ander zegt dat in Bathmen 250 mensen besmet zijn. Maar zó er is het helemaal niet. Er zijn volgens de laatste cijfers 35 besmet. Ze zijn in quarantaine. Toch mijden de mensen nu Bathmen. Ik had veel klanten uit het buitengebied, die doen hun boodschappen nu ergens anders.”

Over die angst kan Bart Kunst meepraten. Hij heeft een fietsenzaak annex postkantoor midden in Bathmen. Zaterdagochtend werd hij in alle vroegte gebeld door zijn weekeindhulp: die durfde niet naar Bathmen te komen. Dus moest Kunst, op de drukste dag van de week, het fietsenmaken, de stomerij en de pakjes in zijn eentje afhandelen. Enigszins riskant is dat soms wel, weet hij. “Er kwam een klant die positief getest was. Hij moest in quarantaine, maar bracht nog snel even een pakje weg. Ik heb het gewoon aangepakt. Pas achteraf vond ik dat vreemd.”

Waren de mensen maar niet op vakantie gegaan, zucht menigeen in het dorp. Hadden ze de stranden in Spanje en Frankrijk maar gemeden. “Ik merk veel verontwaardiging”, zegt bijvoorbeeld Hans Schaap, voorzitter van de plaatselijke kunstkring, ook over zichzelf. “We hadden een lezing georganiseerd, Herman Pleij zou komen. We hebben het moeten afzeggen. Dat had nooit gehoeven als de mensen voorzichtiger waren geweest.”

Brief Burgemeester

Burgemeester Ron König schreef een brief aan de burgers van Bathmen. Hij liet die huis-aan-huis bezorgen. “In Bathmen stijgt het aantal besmettingen bovengemiddeld snel”, schreef König. “Als burgemeester maak ik mij zorgen over de gezondheid van u en de andere inwoners van Bathmen. (...) De laatste dagen worden meer bewoners van boven de 40 jaar positief getest. (...) Het advies aan de inwoners van Bathmen is om zoveel mogelijk thuis te blijven.”

NB: in een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over het ‘Gelderse Bathmen’. Bathmen ligt in Overijssel, dit is gecorrigeerd. 

Lees ook: 

Plots is Haaksbergen een coronahotspot. En dat is even wennen

Iedereen moet zich aan de basale coronaregels houden, waarschuwde de burgemeester van Haaksbergen vrijdag. Nu zijn gemeente een coronahotspot is, is het alle hens aan dek. Maar die regels volgen, dat valt nog niet mee, zo blijkt al snel. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden