Reportage

In 2020 markeerde carnaval het einde, nu het nieuwe begin

Jan van Ham (op tafel) in een van zijn twee kroegen, Polly Magoo op de Korte Heuvel.
 Beeld Merlin Daleman
Jan van Ham (op tafel) in een van zijn twee kroegen, Polly Magoo op de Korte Heuvel.Beeld Merlin Daleman

Je kunt de symboliek moeilijk negeren. In 2020 was carnaval het laatste grote feest voordat de samenleving op slot ging. Twee coronajaren later start de zuidelijke mens uitgerekend met hetzelfde feest weer op.

Orkun Akinci


Snollebollekes mag dit jaar niet komen. De diverse podia in Kruikenstad, de carnavalsnaam van Tilburg, zijn dit jaar voorbehouden aan lokale artiesten en bandjes. Geen grote acts die bezoekers uit andere plaatsen trekken, want het is niet de bedoeling dat de leutmenigte zich van hot naar her verplaatst. Carnaval vieren in je eigen woonplaats, is dit jaar het credo, om het feest - zo goed en kwaad als dat kan - beheersbaar te houden. Daar passen geen grote publiekstrekkers bij.

Je hoeft geen meestervoorspeller te zijn om te weten dat het de pret niet zal drukken. De mens kan weer los, wie had dat enkele weken geleden kunnen denken? Op de Korte Heuvel, dé caféstraat van het oranje-groen versierde Kruikenstad, loopt Jaap van Ham rond met een lach van oor tot oor. De eigenaar van twee kroegen is voorzitter van wat ze hier met een vreselijke naam het ‘horecaconcentratiegebied’ noemen. Het middelpunt van de gezelligheid dus, in goed Nederlands. Overal in de straat staan buitenbars, zelfs de meest chagrijnige collega van de afgelopen twee jaar sikkeneurt niet langer. “Het voelt als een bevrijdingsfeestje”, roept Van Ham.

Tilburg had de eerste coronapatiënt

Middenin het carnavalsfeest is er even ten noorden van het Tilburgse centrum juist een moment van bezinning gepland. Nergens komen de verschrikkingen van de afgelopen twee jaar en de bevrijding daarvan dichter bij elkaar dan in de Hasseltse Kapel. Terwijl in de verte de vrolijkheid zal klinken, komen hier zondagmiddag onder anderen de burgemeester en de commissaris van de Koning om twee jaar corona in Nederland te herdenken. Dat doen ze niet toevallig in Tilburg. Hier in het ziekenhuis werd op 27 februari 2020 de eerste besmetting geconstateerd. En patiënt 0, uit het naburige Loon op Zand, had na zijn Italiëreis ook nog eens in deze stad carnaval gevierd.

Patrick Dewez zal er ook zijn. Dat wordt even schakelen, want Dewez is voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg en dus staan deze dagen vooral in het teken van plezier maken. “Toch vind ik het wel gepast om daar aanwezig te zijn. Carnaval is meer dan een plat feest. Op maandag hebben we ook altijd de Kruikenmis. Dan zitten we met zijn allen in de kerk voor bezinning. Waar zijn we met zijn allen mee bezig in ons leven? Naast het genieten, is het goed om die vraag te stellen.”

Vrijdagmiddag is op het Piusplein in Tilburg het feest al lekker op gang gekomen. Beeld Merlin Daleman
Vrijdagmiddag is op het Piusplein in Tilburg het feest al lekker op gang gekomen.Beeld Merlin Daleman

Ondanks het loslaten van de meeste maatregelen, wordt het voor Dewez nog geen carnaval als alle andere. Al is het maar omdat van de voorfeesten niets terecht is gekomen. Maar ook grote evenementen, zoals het meezingfeest Kruikenstad in Koor en de optocht (verzet naar Halfvasten), gaan helaas niet door. “Hetzelfde geldt voor het protocollaire carnaval. Normaal gesproken wordt de Kruikenzeiker vanaf het station op handen naar de Heuvel gedragen en daar op een sokkel gehesen. Zo openen wij carnaval. Maar ja, die aanzuigende werking, hè. Het culturele erfgoed kunnen we niet vieren, maar ik ben ervan overtuigd dat het een mooi jaar gaat worden. De horeca heeft een mooi programma in elkaar gezet.”

Bij grote drukte met hekken afgezet

Vooral bier en muziek dus, dit jaar. De stad lijkt er klaar voor. Pleinen kunnen bij grote drukte met hekken worden afgezet, grote overkappingen (tenten zonder zijwanden, waardoor feestvierders volgens de regels buiten staan) zorgen voor voldoende plaats voor iedereen. “Na twee jaar moesten we bij alles nadenken hoe we het ook alweer deden”, zegt Van Ham. “De eerste uren van carnaval zal het even vreemd voelen dat we weer fysiek met zijn allen bij elkaar staan. Daarna is het snel weer vertrouwd. Dit is echt een cadeautje. En het wordt briljant weer. Twee jaar vakantie zitten er eindelijk op.”

Lees ook

Oosterhout probeert te hossen in de zomer

Nu het carnavalsseizoen te vroeg komt, besluiten verenigingen in sommige plaatsen activiteiten te verplaatsen richting de zomer. Maar we mogen het dan vooral geen carnaval noemen. Want paaseieren zoek je ook niet met Kerstmis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden