Verbod

In 2020 dubbel zoveel vuurwerk in beslag genomen als in 2019

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

De politie heeft in 2020 twee keer zoveel vuurwerk in beslag genomen als in 2019.

Redactie Trouw

In totaal werd bijna 123.000 kilo illegaal vuurwerk opgespoord, blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie (OM). In 2019 bleef de teller hangen op meer dan 61.000 kilo.

In de laatste dagen voor de jaarwisseling werd nog meer dan 6500 kilo in de barometer bijgeschreven. De grootste vangst van het jaar was echter in september. Toen spoorde de politie Noord-Nederland in samenwerking met collega’s in Duitsland een partij van meer dan 50.000 kilo op. Het vuurwerk was vermoedelijk afkomstig uit Duitsland en bestemd voor de Nederlandse markt. De vondst had een waarde van 750.000 euro.

Illegaal vuurwerk

De politie lette vorig jaar extra scherp op de handel in illegaal vuurwerk, mede vanwege het landelijke vuurwerkverbod dat werd afgekondigd vanwege de coronacrisis. Socialemediakanalen werden voortdurend in de gaten gehouden en ook advertenties op Marktplaats werden gevolgd. In de grensstreek werden extra steekproefsgewijze controles gehouden. De politie zette hiervoor extra capaciteit in.

Lees ook:

Volgens deze vuurwerkliefhebbers zijn professionele shows het alternatief voor een totaalverbod

De discussie over vuurwerk barst vroeg los dit jaar. Ook de Nederlandse Vuurwerkbond doet een duit in het zakje met een pleidooi voor lokaal georganiseerde vuurwerkshows.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden