null Beeld Helena de Koning
Beeld Helena de Koning

Voor het hekjeRechtbankverslag

‘Ik word bijna gezien als crimineel’ zegt de vrouw die naliet een briefje achter te laten na een aanrijding

In Almere ziet de rechter de samenleving aan zich voorbijtrekken. Trouw kijkt deze zomer regelmatig mee. In deze aflevering: een 59-jarige vrouw die niet oplette bij het inparkeren en nu terechtstaat voor doorrijden na een aanrijding.

Nu de rechter het zegt, ziet ze de schade aan de auto toch wel. De 59-jarige verdachte staat over het beeldscherm van de griffier gebogen. Daarop zijn foto’s uit het strafdossier te zien van haar eigen auto en de wagen waar ze september vorig jaar tegenaan reed.

Op de dag dat de aanrijding gebeurde bij het winkelcentrum van Almere Muziekwijk had ze ook gekeken. Direct nadat ze de andere auto raakte tijdens het inparkeren, en nog een keer nadat ze boodschappen had gedaan. Niets te zien, was haar conclusie, dus ging ze naar huis. Dat er een tijdje later politie voor de deur stond, zag ze totaal niet aankomen.

Nu moet ze zich voor de rechter verantwoorden voor doorrijden na een aanrijding. “Voor mijn gevoel word ik een beetje gezien als een crimineel”, merkt de Almeerse op. De officier van justitie heeft dan net de strafeis van 500 euro boete op tafel gelegd en daaraan toegevoegd dat als de verdachte niet betaalt, zij ter vervanging tien dagen de cel in moet. “Wat zei u als laatste?” vraagt de verdachte met enige verbazing. Die vervangende detentie is standaard, licht de politierechter toe. “Als stok achter de deur dat u wel betaalt.”

Het gaat hier wel om een verkeersdelict

Ook de rechter begrijpt best dat de aantijging doorrijden na een aanrijding wat zwaar klinkt. Er vielen geen gewonden. De auto van het slachtoffer raakte ook niet total loss, er zijn alleen wat krassen in de lak te zien. Maar het gaat hier wel om een verkeersdelict, aldus de rechter. En juridisch gezien draait het om de vraag of de vrouw er redelijkerwijs van uit had moeten gaan dat er schade was. Wie met een auto tegen een andere auto aanrijdt, moet schade vermoeden, zegt de rechter.

Bovendien is er wel degelijk een slachtoffer. “Als je met schade geconfronteerd wordt aan je auto, dan gaat het al snel om veel geld. Je rekent bij de garage nooit 12,50 euro af, het gaat eerder om 1250 euro”, zegt de rechter. “Dat is vervelend en daar hebben we verzekeringen voor, maar dan moet je wel weten bij wie je terecht kunt.” Het enige wat de Almeerse de dag van de aanrijding had moeten doen, is een briefje achterlaten met haar gegevens erop.

“Ik wist niet dat dat verplicht was”, merkt de vrouw op. Dat is ook de reden waarom ze weigerde de boete van 500 euro te betalen die in eerste instantie op haar deurmat viel. Zo’n zogeheten strafbeschikking kan het Openbaar Ministerie in het kader van de efficiëntie bij veelvoorkomende delicten opleggen zonder tussenkomst van de rechter. Wie het er niet mee eens is, kan de zaak alsnog voor laten komen bij de rechtbank.

Aan de andere kant geloof ik dat u te goeder trouw bent

Bezwaar maken kan lonen, blijkt in Almere. Hoewel de officier van justitie erbij blijft dat 500 euro boete een terechte straf is, maakt de rechter er 350 euro van. “Ik kan moeilijk geloven dat u niet gezien heeft dat er schade was. De politie, de getuige, iedereen zag de schade wel”, luidt het vonnis. “Misschien dat u dacht dat het zo minimaal was en liet u het erbij zitten omdat het zoveel gedoe oplevert. Aan de andere kant geloof ik dat u te goeder trouw bent. U bent niet meteen weggegaan na de aanrijding. De getuige bevestigde dat u wel degelijk gekeken heeft. Omdat u ook een blanco strafblad heeft, geef ik u een korting van 150 euro.” Maakt de vrouw dat bedrag niet over, dan moet ze zeven dagen de cel in, zegt de standaard omrekentabel.

“We gaan gewoon betalen”, verzekert de Almeerse. En dit gaat haar zeker geen tweede keer overkomen, voegt ze daar op de gang na afloop van de zitting aan toe. Zoveel gedoe, en dat allemaal omdat ze naliet een briefje achter te laten.

Lees ook eerdere afleveringen van ‘Voor het hekje’:

De Poolse bouwvakker werd niet meer ingehuurd. ‘Vaak had ik geen geld, geen eten’

De twintiger van Poolse afkomst verliet een winkel met neusspray en een potje vitaminesupplementen in zijn binnenzak.

‘Voor mij was het alsof ik pokémonkaarten aan het ruilen was’, zegt de drugsdealende vrouw

‘Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste jointje van m’n vader’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden