LezersportretEsther Ocheng

‘Ik wil anderen inspireren: kom in actie’

Esther Ocheng (45) organiseerde drie benefietconcerten voor arbeidsmigranten in Qatar en hun nabestaanden.  Beeld
Esther Ocheng (45) organiseerde drie benefietconcerten voor arbeidsmigranten in Qatar en hun nabestaanden.

Vaak keek Esther Ocheng-Grünbauer (45) voetbal met haar gezin, maar dit jaar kondigde de Amersfoortse muziekdocent en koordirigent het in de lezersrubriek aan: drie benefietconcerten in plaats van de groepswedstrijden van Oranje.

Edwin Kreulen

Wie zijn de lezers die elke dag weer hun reactie naar de redactie mailen? Vier van hen vertellen waarom ze hun kijk op het nieuws met de redactie van Trouw deelden.

“Ik las de verhalen in de krant over de dwangarbeiders voor de voetbalstadions voor het WK in Qatar. Dat maakte me boos en ik voelde me klein en machteloos. Die onmenselijkheid die werd getolereerd, ook door mij. Wat kon ik doen? Ik dacht aan het bijbelverhaal van de vijf broden en twee vissen, dat neerkomt op: je moet geven wat je kunt, dat is genoeg. Daarom kondigde ik de drie benefietconcerten aan, ook in de brief die in Trouw werd geplaatst.

Die oproep inspireerde veel anderen, zo bood een beroepsmuzikant spontaan aan op te treden. Mijn man en drie dochters deden ook enthousiast mee. De oproep werd veel meer verspreid dan ik van tevoren had kunnen denken. Een van de bezoekers zei na afloop: “Hier wil je toch bijhoren.”

De initiatiefnemer van een doneeractie voor het eerste gezin (van een dwangarbeider voor het WK, red.) kwam spreken. Wij haalden op die drie avonden bijna 4000 euro op voor een tweede gezin en inmiddels is een vrouw uit Amsterdam een actie begonnen voor een derde gezin. Het is een estafette geworden. Dat vind ik mooi, ik wil niemand iets opdringen, maar mensen inspireren om in actie te komen. Om niet alleen te klagen.

Ik probeer dat vaker te doen, ook in gesprekken over racisme en discriminatie tussen jongeren, die ik mocht begeleiden voor een project. In de kerstvakantie ga ik met mijn man en dochters naar het dorp in Oeganda waar hij is opgegroeid, om te zorgen dat de schoolkinderen niet langer op de grond hoeven te zitten, maar schoolbanken krijgen.

En mijn benefietactie betekent echt niet dat ik níet van voetbal houd. Ik ben er niet op uit om te polariseren. Onze burgemeester verwoordde het mooi tijdens het benefiet: het gaat er niet om of je wel of niet kijkt naar het voetbal, als je maar niet wegkijkt. Wij keken bij grote toernooien zeker naar het Nederlands elftal en ook naar Afrikaanse teams. Mijn man voetbalt zelf graag.

De finale hebben we deels meegekregen op bezoek bij vrienden. Ik heb een stukje gezien. Ik had wel gehoord dat de Franse president Macron nogal reclame maakte voor Qatar. Nou, dacht ik, laat Argentinië dan maar winnen.”

Kijk niet naar het voetbal, maar kom naar een concert

Brief van Esther Ocheng in Trouw van 15 november 2022

Interviews met slachtoffers als Jamal, die zijn broer verloor aan dwangarbeid voor de stadions in Qatar (Trouw, 25 oktober), gaven de slachtoffers van het komende WK voetbal een gezicht voor mij. Ik voel mij geroepen gehoor te geven aan zijn oproep: de wereld moet weten wat Qatar met zijn broertje heeft gedaan. Daarom organiseer ik drie benefietconcerten voor slachtoffers en nabestaanden als Jamal. Ze zijn te bezoeken in het Brandpunt in Amersfoort precies op de momenten dat Nederland moet spelen: 21 en 25 november om 17.00 uur en 29 november om 16.00 uur.

Dit biedt mensen de gelegenheid om concreet iets te doen met hun verontwaardiging. Verschillende mensen hebben toegezegd te musiceren. Tijdens de concerten wordt gesproken door mensen die te maken hebben gehad met onrecht. Een medelezer van Trouw, die zijn verontwaardiging omgezet heeft in een crowdfunding om ‘het salaris van Gaziur Rahman op te halen’, naar aanleiding van het eerste artikel over de slachtoffers van Qatar, heeft toegezegd iets te vertellen over zijn actie. Ik hoop dat meer mensen zich geroepen voelen om tegengeluid te maken tijdens het WK.

Esther Ocheng-Grünbauer, musicus en dirigent Amersfoort

Lees ook:

Dankzij een actie van Trouw-lezers kan WK-slachtoffer Rahman nu een dokter betalen

Een crowdfundingsactie van twee Trouw-lezers voor uitgebuite WK-arbeiders blijkt een groot succes. ‘Ik weet niet hoe ik iedereen moet bedanken.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden