Tien jaar koningschap

Iemand in het zonnetje zetten? Geef diegene op voor een koninklijke lunch

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia vlak voor vertrek na hun werkbezoek aan de Cariben.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia vlak voor vertrek na hun werkbezoek aan de Cariben.Beeld ANP

Kent u iemand die altijd voor anderen klaarstaat, maar nooit in de schijnwerpers te vinden is? Misschien is die persoon wel de ideale disgenoot voor koning Willem-Alexander tijdens een feestelijke lunch op 26 april.

Redactie Trouw

De koning maakte maandag bekend dat hij op zoek is naar honderd bijzondere Nederlanders om zijn tienjarig jubileum als koning mee te vieren. Hij wil graag stilstaan bij die mijlpaal met ‘mensen die een tien verdienen’. En dus roept hij iedereen op om “die ene persoon, die helper in nood, dat baken in de buurt, die probleemoplosser, gangmaker, verzoener, inspirator of verbinder” voor te dragen. De koning is ondertussen al druk bezig in de keuken, blijkt uit een filmpje waarin hij de oproep doet terwijl hij een gevulde avocado bereidt.

Tienmaal

Tot en met maandag 20 februari kunnen mensen anderen opgeven voor de lunch. Dat kan via de website www.tienmaal.nl, waar mensen in een korte motivatie moeten uitleggen waarom juist hun kennis of bekende moet worden uitgenodigd. Er zijn wel regels: het is niet mogelijk om familieleden of huisgenoten op te geven. Ook kunnen mensen niet zichzelf nomineren.

Selectie geschiedt via een strenge procedure. Onder toezicht van een notaris zullen door gewogen loting zeshonderd inzendingen worden gekozen. Uit die aanmeldingen zullen op basis van de motivatie de honderd gasten worden geselecteerd.

Lees ook:

Wat doet Beatrix eigenlijk sinds ze geen koningin meer is?

Prinses Beatrix wordt dinsdag 85 jaar. Bijna een decennium geleden deed ze afstand van de troon, maar stilzitten doet ze allerminst. Hoe vergaat het Beatrix?

Amalia’s werkbezoek laat de lastige spagaat van het Koningshuis zien

Van kilometers op hoge hakken tot de kunst van het converseren: de weg naar de kroon is een lange. Een portret van Amalia’s eerste schreden op de Cariben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden