Rechtbank

Huurmoordenaars advocaat Derk Wiersum krijgen ook in hoger beroep 30 jaar cel

Rechtbanktekening van (vlnr) Moreno B. En Giërmo B. in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.   Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Rechtbanktekening van (vlnr) Moreno B. En Giërmo B. in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

De verdachten van de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum zijn door de rechtbank in Amsterdam ook in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel.

Redactie Trouw

Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie) zijn door het gerechtshof in Amsterdam ook in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel. Het hof noemde de verdachten van de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum ‘volstrekt gewetenloos’.

Het openbaar ministerie had levenslang geëist tegen de twee mannen. Zij werden in 2021 al veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf na een eis van levenslang. Het hof acht ook in hoger beroep bewezen dat Moreno B. en Giërmo B. schuldig zijn aan de moord.

Advocaat van kroongetuige

Wiersum werd op 8 september 2019 doodschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Het hof acht het niet bewezen dat de twee mannen wisten dat Wiersum de advocaat was van de kroongetuige in het Marengo-proces, maar dat feit werkte wel strafverzwarend. Het was een huurmoord. Geld was volgens het hof de drijfveer, al wisten ze dat Wiersum advocaat was. “Het moet voor hen wel duidelijk zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen.”

De verdachten hebben altijd ontkend. Volgens ooggetuigen had Moreno B. een ‘gek loopje'. Om te bewijzen dat het niet over hem ging rende hij tijdens de behandeling van de zaak op en neer door de gang van de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol om zijn loopje te demonstreren. Daarbij was niks vreemds te zien, maar dat zegt volgens het hof niks over 3,5 jaar geleden. Ook dat hij tenger zou ogen maar nu gespierd is zegt niks over enkele jaren terug.

Verband met andere moorden niet bewezen

De moord op Wiersum werd zorgvuldig gepland. De advocaat werd in de weken voor zijn dood uitgebreid geobserveerd via camerabeelden. De twee verdachten hadden intensief contact over het plan. De berichten stopten een tijd toen Wiersum in het buitenland zat en werden bij terugkomst weer vervolgd.

Voor de moord op de strafrechtadvocaat werd in maart 2018 Nabil B.’s broer Reduan om het leven gebracht. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt justitie, maar het hof ziet daar geen bewijs voor.”

Lees ook:

Dertig jaar gevangenisstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

Wie van de twee de trekker overhaalde, blijft onduidelijk. Maar volgens de rechtbank doet dat er ook niet toe. Giërmo B. en Moreno B. moeten allebei dertig jaar de gevangenis in voor de moord op advocaat Derk Wiersum.

Vader Derk Wiersum: ‘Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten’

Tijdens de tweede zittingsdag in de strafzaak rond de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum, richtte zijn vader zich tot de verdachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden