Huizenmarkt nog steeds in de lift; woningen bijna 9 procent duurder

Archiefbeeld Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
ArchiefbeeldBeeld Hollandse Hoogte / David Rozing

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is het afgelopen jaar met 8,7 procent gestegen. Een bestaande woning is in diezelfde periode 8,8 procent duurder geworden. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van de Europese Unie. In Luxemburg werden huizen het snelst duurder.

ANP

In de laatste drie maanden van vorig jaar werden bovendien ruim 50 procent extra nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Ook in de rest van 2020 lag het aantal verkochte nieuwbouwwoningen al hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over het gehele jaar bezien was er een toename met ongeveer een derde.

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in het slotkwartaal van 2020 werd verkocht kwam uit op 10.744. In het laatste kwartaal van 2017 werden er voor het laatst meer dan 10.000 nieuwgebouwde woningen verkocht. Voor heel 2020 bleef de teller staan op 32.190. Dat was een trendbreuk met de twee jaar ervoor waarin juist steeds minder nieuwbouwwoningen werden verkocht.

Ook het aantal van eigenaar verruilde bestaande koopwoningen ging in de laatste drie maanden van vorig jaar omhoog. Daarvan werden er 66.803 verkocht, een toename van 11 procent. In heel 2020 werden er meer dan 235.000 bestaande woningen verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden