Ruinerwold

Huisverbod voor Gerrit Jan van D. om veiligheid jongste kinderen

Het gezin van vader Gerrit Jan van D. werd in oktober 2019 ontdekt in een boerderij in Ruinerwold. Beeld BNNVara
Het gezin van vader Gerrit Jan van D. werd in oktober 2019 ontdekt in een boerderij in Ruinerwold.Beeld BNNVara

Gerrit Jan van D., de vader van het ‘Ruinerwold-gezin’, heeft een huisverbod opgelegd gekregen. De burgemeester van Ermelo besloot daartoe omdat de veiligheid van de jongste kinderen onvoldoende kon worden gewaarborgd.

Het verbod, dat betekent dat hij zijn huis niet meer in mag, geldt voor een periode van tien dagen en is al op 28 april opgelegd, bevestigt de gemeente Ermelo na berichtgeving van de Stentor. Een burgemeester is bevoegd een huisverbod op te leggen wanneer iemand door diens aanwezigheid ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van medebewoners. Een van de aanleidingen voor het opgelegde huisverbod is een recente aangifte van een van de jongere kinderen.

Van D. kwam in maart vrij, nadat de rechter besloot dat een eerlijk proces tegen hem niet mogelijk is door zijn eerder opgelopen beroerte. Sindsdien woont hij in de gemeente Ermelo waar hij introk bij de jongste vijf (meerderjarige) kinderen. Zijn komst was een wens van hen allemaal, maar een van hen heeft kortgeleden alsnog het huis verlaten. De oudste vier kinderen waren juist tegen de intrekking van vader bij hun jongere broertjes en zusjes.

Passende interventie ‘noodzakelijk’

De situatie van de jongvolwassen kinderen die bij de vader woonden, werd sinds Van D. is vrijgelaten intensief in de gaten gehouden door de gemeente in samenwerking met de politie. Na meerdere signalen, waaronder de recente aangifte, is geconcludeerd dat de veiligheid van de kinderen niet kan worden gewaarborgd en “een passende interventie” noodzakelijk was.

Volgens gemeentewoordvoerder Petra Obbes heeft Van D. inmiddels een andere plek gevonden ‘in de zorg’. Vanwege privacyredenen kan ze daar verder niet op ingaan. Of het nodig is het huisverbod te verlengen, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Oudste kinderen Ruinerwold betreuren onrust in woonplaats jongsten

Nu de woonplaats van de vier jongste kinderen van het Ruinerwold-gezin bekend is geworden, is het voorbij met hun anonimiteit. Tot droefenis van de oudste kinderen die de commotie de klusjesman zwaar aanrekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden