2021

Huiseigenaar vult het gat dat de terugval in toerisme slaat in de Amsterdamse begroting

Beeld ANP

Door een te grote afhankelijkheid van de toeristensector, treft de coronacrisis Amsterdam als ‘een enorme klap’. “Die afhankelijkheid willen we nooit meer”, zegt wethouder van financiën Victor Everhardt (D66) bij de presentatie van de begroting voor 2021. Amsterdam wil het imago van drugsstad kwijt zien te raken en via congressen meer ‘kwaliteitstoeristen’ dan blowers aantrekken.

De hoofdstad heeft van alle gemeentes de hoogste begroting met 6,9 miljard euro. Vier miljard daarvan moet Amsterdam zelf ophoesten. Het toerisme had 200 miljoen in het laatje moeten brengen, maar dat viel terug naar vijftig miljoen. Ook parkeerinkomsten en vooral dividend uit deelnemingen zoals Schiphol en de Rai vielen door corona fors terug.

De algemene reserves, de gemeentelijke spaarpot, moeten in Amsterdam op termijn minimaal 300 miljoen euro bevatten, aldus Everhardt. Door de crisis zal die eind december geslonken zijn tot 60 miljoen. Volgend jaar komt daar een verwacht tekort van 175 miljoen bovenop. De redding voor de gemeentekas komt van de rijkere inwoners met een koophuis, die sinds vorig jaar hun erfpacht kunnen afkopen. Dat gaat in totaal 500 miljoen euro opleveren. Ook gaan de gemeentelijke belastingen omhoog. 

Amsterdam kiest ervoor, net als het Rijk, fors te investeren, onder andere in duurzame banen en onderwijshuisvesting. Al voor corona stond de portemonnee van alle gemeentes enorm onder druk, door het decentralisatiebeleid van de regering in de (jeugd)zorg. Als voorzitter van de commissie financiën van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten lobbyt Everhardt al jaren voor extra geld voor zorg van Den Haag.

Tussen alle miljoenentekorten valt de flater met een uiterst risicovolle lening aan gemeentelijk afval- en energiebedrijf AEB amper op. De voorganger van Everhardt stapte erom op. Geruisloos loopt de lening aan AEB op tot 205 miljoen euro in 2024. 

Lees ook:

Provincies luiden noodklok: geldnood gemeenten is ‘stille ramp’

Gemeenten komen structureel geld tekort voor alle taken die ze van het Rijk hebben gekregen, zoals de jeugdzorg. De twaalf provincies komen volgende week met een gezamenlijke noodkreet aan de Tweede Kamer, meldt de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden