Coronavaccin

Huisartsen woedend op De Jonge om uitblijven vaccins

null Beeld
Marten van de Wier

De meeste huisartsen in de spoedzorg kunnen deze maand nog niet worden gevaccineerd tegen corona. Minister Hugo de Jonge legt een woedende brief van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) naast zich neer. De LHV vroeg donderdag om 15.000 vaccins, zodat daarmee nog voor eind deze maand huisartsen kunnen worden ingeënt. Voorzitter Ella Kalsbeek eiste een positief antwoord van De Jonge voor 19.30 uur, maar dat bleef uit.

Begin deze maand werd bekend dat, naast de medewerkers van de acute zorg, ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen. Volgens de huisartsen schendt De Jonge die afspraken nu. De minister zou hebben toegezegd dat zij, linksom of rechtsom, voor eind januari zouden zijn gevaccineerd.

De Jonge heeft een andere lezing, schreef hij gisterenavond terug. Volgens hem was de afspraak dat huisartsen zichzelf mogen vaccineren zodra zij zelf prikken bij anderen gaan zetten. De hoop was dat er deze maand al voldoende Moderna-vaccins zouden binnenkomen om daarmee te beginnen. Omdat de levering hapert, moeten de huisartsen nu wachten op de vaccins van AstraZeneca, die volgens De Jonge hopelijk vanaf 8 februari komen.

De artsen vinden dat te laat. Zij willen zich nu al vaccineren met het middel van Pfizer. “Er komen wekelijks 150.000 Pfizer-vaccins binnen. Een klein deel daarvan nu gebruiken voor de 15.000 medewerkers in de huisartsenspoedzorg heeft amper effect op de vaccinatie van kwetsbare ouderen”, stelt Kalsbeek.

Niet voor de huisartsen

Volgens De Jonge zou het vaccineren van huisartsen met Pfizer-vaccins wèl ten koste gaan van kwetsbare ouderen, voor wie de vaccins nu zijn gereserveerd. De Jonge heeft eerder een deel van de Pfizer-vaccins vrijgemaakt voor medewerkers in de acute zorg, maar is niet bereid dat ook voor de huisartsen te doen.

Nu is het flink mis tussen de huisartsen en de minister. Kalsbeek schrijft dat ze ‘met ongeloof’ kennis heeft genomen van de De Jonges uitleg van de afspraken tijdens een debat in de Tweede Kamer woensdag. Volgens de LHV wekte De Jonge daarbij de indruk dat de LHV niet namens de beroepsgroep spreekt.

“Als dit uw beeld is van ons, dan kunnen wij niet langer de loyale samenwerkingspartner zijn. Wij willen niet dat huisartsen zich terugtrekken uit het vaccinatieproces of bij vermoedens van covid sneller gaan doorverwijzen naar de ziekenhuizen. Wij doen wat wij kunnen en komen onze afspraken na, wij verwachten dat ook van u”, schrijft Kalsbeek.

Lees ook:

Zorgmedewerkers gaan bij vaccinatie voor kwetsbaren en dat stuit op veel kritiek

Keer op keer hamerde de Gezondheidsraad erop om ouderen en kwetsbare mensen als eersten te vaccineren. Vooral omdat het eerste vaccin zo opvallend goed bij deze groep werkt. Toch gaan de eerste honderdduizend prikken in de armen van relatief gezonde jonge mensen. Is dat erg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden