Vaccinspillage

Huisartsen vragen om juridische duidelijkheid bij vaccineren 60-minners met AstraZeneca

Een arts met een aantal injectiespuiten die een dosis van het AstraZeneca-vaccin bevatten. Beeld Reuters
Een arts met een aantal injectiespuiten die een dosis van het AstraZeneca-vaccin bevatten.Beeld Reuters

Artsen moeten snel duidelijkheid krijgen over de juridische consequenties als ze overgebleven vaccins toch aan 60-minners geven, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Anne ter Rele

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) pleit voor juridische duidelijkheid voor de artsen die 60-minners willen vaccineren met doses die ze anders niet kwijt kunnen. Het is nu niet duidelijk of deze artsen aansprakelijk zijn, als iemand onverwacht bijwerkingen krijgt. Huisartsen worstelen met overgebleven AstraZeneca-vaccins, omdat de opkomstcijfers voor de prik in hun praktijk tegenvallen.

Aanleiding voor de oproep is een foto van 58 weggegooide vaccins, die de Zwolse huisarts Marco Blanker donderdagavond op Twitter gooide. Van zijn 250 opgeroepen patiënten kwamen er 72 opdagen. Een ‘verkeerde inschatting’, noemt de huisarts het openmaken van die prikken. “We hadden onze spillagelijst al helemaal afgebeld”, vertelt Blanker. “We raakten de vaccins écht niet meer kwijt.” Volgens de LHV is zo’n grote spillage uitzonderlijk, maar moeten ‘enkele huisartsen’ wel vaccins weggooien aan het einde van de dag.

Sommige 65-plussers wachten

Volgens de LHV komen patiënten vooral niet opdagen uit angst voor gezondheidsklachten na het krijgen van een prik met AstraZeneca. Dat vaccin ontving de afgelopen weken veel negatieve publiciteit. Uitwijken naar 60-minners is sinds begin april verboden, hoewel sommige huisartsen dit volgens de woordvoerder alsnog overwegen. “Maar we raden dit af, want daar kunnen juridische consequenties aan zitten.”

Vrijdagmiddag zei minister De Jonge dat huisartsen overgebleven prikken moeten toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar. Maar 65-plussers vinden voor de overgebleven vaccins wordt steeds lastiger, volgens de LHV. “De GGD gaat deze leeftijdsgroep binnenkort vaccineren, met andere vaccins dan AstraZeneca. Sommige 65-plussers kiezen ervoor daarop te wachten.”

Ook huisarts Blanker pleit voor toestemming om 60-minners die dat willen het AstraZenecavaccin toe te dienen. “Gisteren durfde ik dat niet aan, omdat het nadrukkelijk wordt verboden. Maar het had veel spillage gescheeld.” Ook denkt hij dat de bewaarrichtlijnen voor het vaccin uitgebreid moeten worden. Nu mag een geopende flacon zes uur in de koelkast bewaard worden. “Maar het is niet duidelijk dat de vaccins daarna minder effectief zijn”, zegt Blanker. “Als die periode langer was, hadden we de vaccins de volgende ochtend naar een andere praktijk kunnen brengen.”

Geen callcenter

De werkwijze waarop huisartsen patiënten oproepen voor een prik verschilt per praktijk: zo doen sommige huisartsen een oproep, terwijl andere praktijken een afspraak maken. “De huisartsenpraktijk is geen callcenter”, legt de LHV-woordvoerder uit. “Niet elke praktijk heeft tijd om iedere patiënt persoonlijk te bellen.” Enkele huisartsenpraktijken werken daarom samen, om bij spillage ook patiënten van een andere praktijk te kunnen bereiken.

De woordvoerder noemt de tegenvallende opkomst bij huisartsen ‘een tijdelijk probleem’, omdat het prikken met AstraZeneca bijna is afgerond. Daarna neemt de GGD het over, die van tevoren een afspraak maakt met de patiënt.

Lees ook:

Waarom is het Janssen-vaccin wel voor alle leeftijden, en AstraZeneca niet? ‘Kabinet weegt het risico nu zelf’

Nederland schiet uit de startblokken met het vaccin van Janssen. De Gezondheidsraad wordt dit keer overgeslagen. Waarom?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden