Tapinformatie

‘Huawei kon alle gesprekken van KPN-klanten afluisteren’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het Chinese technologiebedrijf Huawei had vanuit China ongeautoriseerde toegang tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Het kon onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had in strijd met de wet toegang tot tapinformatie.

Redactie Trouw

Huawei schond daarmee afspraken met KPN. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een geheim intern rapport van KPN uit 2010, dat in handen is van de krant.

Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China “ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren”, inclusief die van ministers, toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende en Chinese dissidenten. Tevens had Huawei inzicht in de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is in strijd met de Telecommunicatiewet.

De bevindingen van het interne rapport waren zo explosief dat werd gevreesd voor het lot van KPN Mobiel als die zouden uitlekken. “Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat in het rapport.

In 2011 ontdekte KPN al dat Huawei-medewerkers bij de klantgegevens konden komen van Telfort, dat toen een dochterbedrijf was van KPN. Huawei had bijvoorbeeld toegang tot een database met klantgegevens, en regelmatig haalden medewerkers van het Chinese bedrijf bestanden uit de klantenomgeving van Telfort. Deskundigen reageerden kritisch en zeiden dat het laat zien hoe Huawei zichzelf de positie verschafte om overal bij te kunnen komen.

Ondanks die negatieve ervaringen is KPN later opnieuw met Huawei in zee gegaan voor een klanten- en facturatiesysteem. Ook daarbij verzorgt Huawei het beheer.

KPN: geen enkele leverancier kon klanten afluisteren

KPN zegt dat klanten in het verleden niet zijn afgeluisterd en dat geen enkele leverancier van het telecombedrijf “ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde” toegang tot de netwerken en systemen had. Ook is er geen aftapinformatie ingezien. KPN reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant dat een geheim intern rapport uit 2010 in handen heeft waaruit zou blijken dat het Chinese technologiebedrijf Huawei vrije toegang had tot het mobiele netwerk van KPN.

KPN ontkent dat hier sprake van was. “Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen genomen richting de leverancier”, staat in een reactie. De risicoanalyse van Capgemini heeft er destijds wel toe geleid dat KPN een voorgenomen uitbesteding van het volledige onderhoud van zijn mobiele kernnetwerk niet heeft doorgezet. “Ten aanzien van de geconstateerde risico’s uit de analyse in de desbetreffende systemen en processen is in 2010 een verbeterplan opgesteld en direct uitgevoerd.”

KPN doet tot op de dag van vandaag dit onderhoud zelf, met ondersteuning van deskundigen van meerdere partijen. Volgens de telecomaanbieder gelden voor alle leveranciers, waaronder naast Huawei ook Ericsson en Nokia, dat zij moeten voldoen aan strikte veiligheidsrichtlijnen.

Huawei zegt zelf in een reactie in de krant dat het bedrijf afstand neemt van de geschetste situatie. “Huawei heeft te allen tijde onder de expliciete autorisatie van KPN gewerkt.” De personen waar de krant naar verwijst, werkten volgens Huawei ter ondersteuning voor KPN, “wat de constateringen vanuit het rapport in een ander daglicht plaatst”.

Lees ook:

KPN bleef vaste klant van Huawei ondanks alarmerend onderzoek

KPN gebruikte in 2011 een klantensysteem van Huawei met de nodige zwakke plekken. Toch ging het bedrijf later opnieuw in zee met Huawei.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden