Oranje

Hou thuiszitten vol, maant Willem-Alexander, ook na Koningsdag

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Beeld EPA
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.Beeld EPA

De jarige koning Willem-Alexander hield, omringd door zijn gezin, vanochtend een korte toespraak. Nederland vormt op afstand van elkaar toch een eenheid, was de boodschap.

Harriët Salm

Dit wordt ‘de aller- allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis’, voorspelde vanochtend om 10 uur de jarige Koning Willem-Alexander (vandaag 53 jaar oud) in een korte toespraak voor de televisie, staande in zijn woonhuis Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dit is een unieke dag vanwege het coronavirus, zei de koning.

Het bezoek van zijn gezin aan Maastricht werd vanwege de pandemie afgezegd. Ook alle traditionele feestelijkheden in het land, van festivals tot straatverkoop, gaan niet door, tenzij online of vanaf de individuele balkons. Koningsdag is tot ‘woningsdag’ omgedoopt op initiatief van de Bond van Oranjeverenigingen en iedereen is opgeroepen om de feestdag thuis te vieren.

De rijen bij de banketbakkers in het land maakten duidelijk dat daar gehoor aan is gegeven; velen zitten vandaag thuis op de bank met een oranje tompouce bij de koffie. In plaats van op een kleedje met de oude rommel van zolder voor de deur of in het park. De terrassen blijven leeg, de café’s gesloten.

‘Maak ervan wat er van te maken valt’

“Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen,” zei Willem-Alexander, in blauw pak en overhemd, zonder stropdas, voorlezend van papier. Hij stond dicht omringd door zijn vrouw koningin Máxima en drie dochters in feestelijke zomeroutfits. “Maak ervan wat er van te maken valt”, wenste de koning het volk toe.

De koning maande verder allen het thuiszitten vol te houden, ook na deze 27ste april. “Velen hadden gehoopt op meer bewegingsvrijheid na morgen, ook hier thuis”, zei hij. “Maar het coronavirus laat zich de les niet lezen.” Hou vol, voor onszelf, de zwakkeren in de samenleving en het zorgpersoneel, dat zo hard heeft gewerkt en nog zal moeten doorwerken, aldus luidde zijn boodschap.

Zijn woorden vanaf de televisie werden in sommige straten overstemd door enthousiaste Oranjefans die eveneens rond 10 uur buiten op straat het Wilhelmus zongen, begeleid door allerlei instrumenten, een idee van het Concertgebouworkest. Mensen konden de afgelopen dagen de bladmuziek downloaden en alvast oefenen. Aan die oproep is massaal gehoren gegeven, zo blijkt, de partijen voor verschillende instrumenten zijn meer dan 100.000 keer gedownload. Op sociale media zetten vele muzikanten filmpjes van de eigen prestaties.

In zijn toespraak maakte de koning verder duidelijk volgend jaar alsnog naar Maastricht af te reizen. “Wat in het vat zit, verzuurt niet”, zei hij.

‘Haw pin’, hou vol

Op Facebook zette Annemarie Penn-te Strake, burgemeester Maastricht, ’s ochtends al een gesproken felicitatie voor de koning neer op zijn Maastrichts: ‘Perfisia majesteit’. Ze nodigde hem alvast van harte uit voor volgend jaar. “Dag majesteit wat hadden we u en uw familie hier vandaag in Maastricht graag ontvangen”, aldus de burgemeester. “Maar het heeft niet zo mogen zijn. De coronamaatregelen maken een mooi feest onmogelijk en dat zal ook nog wel even duren. Maar ‘haw pin’ zeggen we hier in Maastricht ‘hou vol’, ‘houd moed’. En dat doen wij… En hopelijk tot volgend jaar.”

Om 16.00 uur sluit de koning de viering af door het glas te heffen tijdens een nationale toost.

Lees ook:

Koning in crisistijd: de jarige Willem-Alexander groeit in zijn rol als ‘coronadiplomaat’

De agenda van koning Willem-Alexander en koningin Máxima ging sinds het begin van de virusuitbraak drastisch op de schop. Soms fungeert de koning zelfs als ‘coronadiplomaat’.

Wanneer zien we de échte Willem-Alexander? De keuze van hoffotograaf Patrick van Katwijk

Fotograaf Patrick van Katwijk volgt al veertien jaar de leden van het Koninklijk Huis. Wanneer valt het masker weg en ziet hij de échte Willem-Alexander? Van Katwijk koos zeven voorbeelden uit eigen werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden