Hotelleven is voorbij voor daklozen in Den Haag

null Beeld
Redactie Trouw

De gemeente Den Haag zoekt dringend permanente opvang voor honderden dak- en thuislozen die nu nog in hotels verblijven. Dit meldt Omroep West. Een deel van de hotels wil de komende week alweer reguliere gasten ontvangen, waardoor de daklozen op straat komen te staan.

De gemeente Den Haag had voor de coronacrisis al een groot tekort aan opvangplekken voor daklozen en dat probleem is nog niet opgelost. De gemeente heeft wel een locatie op het oog, het voormalige verpleeg-huis Willem Drees in de Haagse Bomenbuurt. Hier is zeker plek voor zestig dak- en thuislozen.

In meerdere grote steden zijn groepen daklozen in de coronaperiode opgevangen in hotels die zonder gasten kwamen te zitten: ook in Amsterdam, Utrecht en Groningen gebeurde dit. De reden hiervoor was dat het blijf-thuis-devies van de overheid voor deze groep niet aan de orde was. Of de daklozen in deze steden ook weer terug op straat zijn nu de hotels veelal weer gewoon draaien, is onduidelijk.

Het was voor vele daklozen die gebruikmaakten van de tijdelijke opvang in hotels een immens contrast: een mooi ingerichte kamer, een zacht bed, een warme douche, in plaats van slapen onder een brug, in een stationshal, of op een bankje, zoals ze gewend waren.

In Nederland zijn circa veertigduizend mensen dakloos, vermoedt het CBS op basis van een inventarisatie uit 2018. Dat is twee keer zoveel als tien jaar geleden en vele malen meer dan er plek is in de opvang. De verwachting is dat het aantal door de coronacrisis verder zal stijgen, onder meer door toegenomen schuldenproblematiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden