Kort geding

Horeca en overheid moeten opnieuw met elkaar in gesprek, besluit de rechter

Een terras langs de Oude Gracht in Utrecht, de dag waarop de terrassen weer open mochten in Nederland. Beeld ANP
Een terras langs de Oude Gracht in Utrecht, de dag waarop de terrassen weer open mochten in Nederland.Beeld ANP

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het kabinet krijgen tot 8 augustus de tijd om er samen uit te komen. Lukt dat niet, doet de rechter alsnog uitspraak in het kort geding dat de KHN aanspande om de coronamaatregelen in de horeca flink te versoepelen, zo werd donderdag besloten in de rechtbank in Den Haag.

Eerst moeten beide partijen nog maar eens met elkaar om de tafel, tot tevredenheid van KHN-voorman Robèr Willemsen. “Wij zijn vorige maand gestopt met onderhandelingen omdat het geen gesprek, maar eenrichtingsverkeer vanuit de overheid was. Ik vind het goed dat de rechter inziet dat we nu eens serieus naar elkaar moeten luisteren.”

Zo eist de KHN onder meer dat de anderhalvemetermaatregel verdwijnt op terrassen. Binnen moet de afstandsnorm bovendien komen te vervallen voor groepen tot en met negen personen, ook als zij niet tot hetzelfde huishouden behoren. Waarom mogen vier vrienden wel met elkaar in de auto zitten, maar niet zonder de gewenste afstand een biertje drinken op een terras, vraagt de belangenvereniging zich af.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We zijn meerdere keren gebeld door ondernemers die geen uitweg meer zien en zichzelf van het leven dreigen te beroven’. Beeld ANP
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We zijn meerdere keren gebeld door ondernemers die geen uitweg meer zien en zichzelf van het leven dreigen te beroven’.Beeld ANP

“Aan onze eisen verandert niets”, zegt Willemsen, die aangeeft dat het water veel horecaondernemers momenteel tot aan de lippen staat. Zo zou 40 procent van de horecaondernemingen zonder hulp van schuldeisers al failliet zijn. “De afgelopen week zijn we meerdere keren gebeld door ondernemers die geen uitweg meer zien en zichzelf van het leven dreigen te beroven. Dat is heel heftig.” Willemsen hoopt het overleg begin volgende week op te pakken.

Landsadvocaat Riemer Veldhuis benadrukte in zijn verweer dat het oplopende reproductiegetal en de stijging in het aantal besmettingen geen ruimte biedt om regels te versoepelen. Ook stelde hij dat de KHN geen wetenschappelijke onderbouwing aanlevert die de versoepelingen rechtvaardigen.

De rechter gaf aan weinig ruimte voor een passende uitspraak te zien, waardoor hij een hernieuwd overleg geschikter acht.

Lees ook:

Horeca zet kort geding door: ‘Deze situatie is onhoudbaar, we missen perspectief’

Ondanks de plotse toename van het aantal coronabesmettingen, zet Koninklijke Horeca Nederland het kort geding tegen de Nederlandse Staat door. De brancheorganisatie wil dat de maatregelen die gelden in de horeca gelijk worden getrokken met de regels die elders gelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden