Nederlanderschap

Hoogste aantal naturalisaties sinds eind jaren negentig

null Beeld
Marije van Beek


Vorig jaar hebben 49.000 mensen zich laten naturaliseren tot Nederlander, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. ‘Naturalisatie’ staat voor het verkrijgen van het Nederlanderschap. Niet-Nederlanders kunnen het Nederlanderschap aanvragen als ze ingeburgerd zijn en hier al minstens vijf jaar wonen.

Sinds eind jaren negentig lieten zich niet zoveel mensen naturaliseren. De piek is te danken aan de komst van Syriërs en Eritreeërs. Uit beide landen sloegen de afgelopen jaren mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. Van de 49.000 mensen die vorig jaar zijn genaturaliseerd hadden vier op de tien oorspronkelijk de Syrische (15.000) of Eritrese nationaliteit (3000).

Van de honderdduizend in Syrië geboren mensen die in Nederland wonen, heeft inmiddels bijna een derde de Nederlandse nationaliteit. Onder Eritreeërs is dit bijna 20 procent. Naast asielzoekers vielen eerder ook andere groepen op in de naturalisatiecijfers. Inwoners uit voormalige koloniën en arbeidsmigranten uit de jaren zestig en zeventig: Marokkanen, Turken en voormalig Joegoslaven. Van hen heeft meer dan 65 procent inmiddels het Nederlanderschap verkregen.

EU-onderdanen laten zich vaker juist niet naturaliseren tot Nederlander. Vanwege het vrije verkeer van personen en diensten heeft het Nederlanderschap voor hen nauwelijks voordeel. Zo heeft nog geen 10 procent van de in Polen en Bulgarije geboren inwoners de Nederlandse nationaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden