Sinterklaassoap

Hoogopgelopen ruzie in Amsterdam over Sinterklaas voorlopig opgelost: er komt toch maar één intocht

Sinterklaas en pieten komen aan bij het Scheepvaartmuseum, tijdens de intocht van vorig jaar in Amsterdam. Beeld ANP
Sinterklaas en pieten komen aan bij het Scheepvaartmuseum, tijdens de intocht van vorig jaar in Amsterdam.Beeld ANP

De sinterklaassoap in Amsterdam heeft een voorlopige climax bereikt. Er moest een journaallezeres aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Terwijl Zwarte Piet elders in Nederland nog een thema is, maken de Amsterdamse roetveegpieten zich al maanden over heel iets anders druk. Het liep binnen de stichting Sinterklaas in Amsterdam, die de intocht sinds 2006 organiseert, dusdanig uit de hand dat er twee intochten dreigden plaats te vinden. Burgemeester Femke Halsema meldde in de gemeenteraad ‘hartstikke verdrietig’ te zijn. De stad geeft namelijk 180.000 euro subsidie aan het kinderfeest, dat in goede tijden 200.000 tot 400.000 bezoekers trekt.

Halsema stelde Noraly Beyer, oud-journaallezeres en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, aan om de intocht op 14 november te redden. Beyer presenteerde woensdag haar rapport: er komt één sintintocht van het officiële comité. Een verzoening tussen het bestuur van de stichting en de opstappers lijkt er voorlopig echter niet in te zitten.

Een doorstroomevenement

Wat zijn de feiten? Door corona werd de Amsterdamse sinterklaasintocht in september afgeblazen. Om meer kinderen te kunnen ontvangen kwam de pas deze zomer aangetreden voorzitter Edgar Peer op het idee om Sinterklaas te verwelkomen in de Johan Cruijff Arena, met coronacheck. Het bestuur verzuimde de vrijwilligers eerst te informeren en discussie laaide op over ‘vercommercialisering’ van het volksfeest. Vijf kaderleden en een onbekend aantal vrijwilligers stapten toen boos op. Eén kaderlid, zelf ook vaak Piet, verscheen eind september huilend op Instagram. De afgesplitste groep plande daarna een eigen intocht, met een eigen Sint op een eigen stoomboot.

Inmiddels heeft voorzitter Peer, oud-wethouder, zijn excuses aangeboden. Volgens de gemeente is de intocht voor iedereen toegankelijk. De vaarroute is verlengd en zal nu voor het eerst door de Amsterdamse grachten trekken. De stoomboot vaart over de Amstel de stad in, waarna Sint op een kleinere boot over de Prinsengracht en Herengracht naar het Scheepvaarthuis gaat. Wie langs de vaarroute staat, hoeft geen coronatoegangsbewijs te tonen, omdat de intocht zo een ‘doorstroomevenement’ is.

Zorgen over 14 november

Halsema vroeg Beyer ook hoe het verder moest met de stichting Sinterklaas in Amsterdam. Er was veel te weinig contact tussen bestuur en vrijwilligers, concludeert Beyer. En er is veel oud zeer, omdat zowel sommige bestuursleden als kaderleden ‘te emotioneel en soms te persoonlijk argumenteren’, vaak omdat zij al zo lang meedraaien. Bestuurlijke vernieuwing moet na de intocht beginnen, liefst onder leiding van een externe specialist. Dat bestuursleden jaren op hun plek zitten, past niet bij behoorlijk bestuur en het geheel mag ook best inclusiever, raadt Beyer aan. Tot slot, adviseert zij, moet regelmatig overleg tussen bestuur en vrijwilligers worden vastgelegd.

Voorzitter Peer heeft zijn excuses aangeboden voor ‘onhandige’ opmerkingen in Het Parool (“Wie niet wil meedoen, kan vertrekken”). Hij was pas in de zomer gevraagd als bestuurslid en doet graag iets voor de stad terug: “Dat het zoveel tijd en rumoer zou kosten, had ik niet verwacht.”

Bijna iedereen werkt nu samen aan een geweldige intocht, aldus Pam Evenhuis, woordvoerder van de afvallige vrijwilligers. “Toch eisen wij nog steeds het aftreden van de voorzitter en de vicevoorzitter, die al tien jaar in functie is. En de vrijwilligers moeten een stem krijgen. De aanbevelingen van Beyer zijn goed, maar wij maken ons zorgen hoe het straks in de praktijk gaat.”

Op vertoon van een QR-code

In Staphorst, haard van coronabesmettingen, zal dit jaar geen intocht van de Sint zijn. Kinderen kunnen een ‘etalagespel’ bij winkelruiten doen, waar een soort puzzel moet worden samengesteld.

In veel gemeenten zullen de coronabesmettingen doorslaggevend zijn voor de maatregelen die rond de intochten moeten worden getroffen. Assen heeft al besloten om geen intocht te houden, maar twee Sint-evenementen, waar bezoekers op vertoon van een QR-code naar binnen kunnen. In Rotterdam is wel een intocht, maar bij de ontvangst op het Willemsplein zullen ook QR-codes worden gevraagd. Ook Amersfoort en Almelo denken aan zo’n aanpak.

In Rijswijk is waarschijnlijk geen intocht, daar heeft de vrijwilligersorganisatie er de brui aan gegeven na een onverkwikkelijk opstootje tussen pietenactivisten twee jaar geleden.

Laura van Baars

Lees ook:

Niet piet, maar het coronavirus is nu splijtzwam bij de Sinterklaasintocht

Amsterdam houdt de intocht liever klein en zonder coronapas, Utrecht heeft het plan voor een check op het Domplein maar weer ingetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden