UvA

Hoogleraar UvA weigert stagiair uit Turkije vanwege operatie in Syrië

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een Turkse student uit de stad Izmir kreeg onlangs vanwege de huidige politieke situatie geen toestemming om in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam stage te lopen.

Iffet Subaşı

De student e-mailde een hoogleraar van de UvA rechtstreeks met de aanvraag voor een zomerstage op de faculteit natuurwetenschappen, wiskunde en informatica. “Het spijt me dat u het slachtoffer bent van de huidige invasie van Koerdistan door Turkije. Maar op dit moment nodig ik om die reden geen studenten uit Turkije uit”, zo luidde het antwoord van de hoogleraar in een e-mail.

De UvA laat weten de reactie van de hoogleraar af te keuren. Volgens de universiteit zijn er direct excuses aangeboden aan de student. “De UvA is een inclusieve en diverse universiteit. Afkomst of politieke motivatie mag nooit reden zijn voor afwijzing van wie dan ook. We nemen de kwestie daarom hoog op.”

De universiteit heeft de hoogleraar duidelijk gemaakt dat de reactie “niet acceptabel” is. Later wordt besloten welke maatregelen worden genomen tegen de hoogleraar. Of de stage alsnog doorgang kan vinden, is nog onduidelijk.

Ook het Turkse consulaat in Amsterdam zegt de zaak hoog op te nemen. Consul-generaal Engin Arıkan heeft de kwestie besproken met een dekaan van de universiteit. “We zullen dit gevoelige probleem blijven volgen. Het is onaanvaardbaar dat een student wordt blootgesteld aan racisme, discriminatie en vijandigheid.”

Lees ook:

Buitenlandse studenten worden als vips onthaald aan de UvA

Er komen steeds meer internationale studenten naar Nederland. De Universiteit van Amsterdam trekt alle registers open om ze te verwelkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden