Overleden

Hoogleraar seksuologie Ellen Laan (59) overleden

Ellen Laan.  Beeld Merlijn Doomernik
Ellen Laan.Beeld Merlijn Doomernik

Hoogleraar seksuologie Ellen Laan is afgelopen zaterdag op 59-jarige leeftijd overleden, bevestigt een woordvoerder van het Amsterdam UMC na berichtgeving van onder meer de Volkskrant.

Redactie Trouw

Laan leed aan borstkanker en was uitbehandeld, vertelde ze in november in een interview met Vrij Nederland.

Laan werkte voor de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het Amsterdam UMC en deed onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar seksuele gezondheid. Ook richtte ze Seksueel Welzijn Nederland op. Doel van die organisatie was het dichten van de zogenoemde orgasmekloof: het fenomeen dat vrouwen minder vaak klaarkomen dan mannen.

Afgelopen november werd Laan nog onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor haar uitzonderlijke bijdragen op het gebied van de seksuologie. Deze maand werd ze door de European Society for Sexual Medicine onderscheiden met de Lifetime Achievement Award. De organisatie prees niet alleen haar expertise, maar ook haar compassie en empathie.

Samen met collega Rik van Lunsen schreef Laan het boek Seks! Een leven lang leren, over de vraag hoe plezier te beleven aan seksualiteit. In een interview op de website van de Universiteit van Amsterdam vertelde Laan dat haar wetenschappelijke werk en haar werk in de zorg steeds meer de vorm aannamen van activisme. “Ik richt me nu op het grotere publiek met de boodschap dat mannen en vrouwen - als het gaat om seks - meer gelijk zijn dan verschillend, en dat het voor het seksuele welzijn van vrouwen én mannen beter is als er meer gelijkheid is in seksueel plezier.”

Trouw interviewde Ellen Laan in 2018. Lees het interview hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden