Verkiezingen

Hongkong bant activist van verkiezingslijst

Joshua Wong tijdens een persconferentie in Hongkong. Beeld EPA

Bij de komende verkiezingen in Hongkong mag een bekende activist niet op de lijst staan. Hij denkt dat Peking daar achter zit. 

De jonge Hongkongse activist en politicus Joshua Wong mag zich van de autoriteiten van de stad niet kandidaat stellen voor de lokale verkiezingen op 24 november.

Volgens Wong zelf is zijn uitsluiting ‘duidelijk politiek gedreven’, in de stad waar nu al maandenlang wordt gedemonstreerd voor meer democratische rechten. “Dit bewijst hoe Peking de verkiezingen manipuleert met politieke censuur”, schrijft hij op Twitter.

Volgens het stadsbestuur kan Wong niet meedoen omdat hij pleit voor afscheiding van Hongkong van China. Dat land nam de stad in 1997 over van het Verenigd Koninkrijk, maar Hongkong behield wel enige zelfstandigheid. Wong zegt slechts te pleiten voor ‘zelfbeschikking’ voor zijn stad en volgens hem is dit geheel in lijn met de afspraken die de Chinezen en Britten destijds maakten op basis van het principe ‘één land, twee systemen’.

Wong werd in 2014 op 17-jarige leeftijd al het gezicht van de toenmalige protesten voor meer democratie. In de huidige actiegolf, die begon in juni van dit jaar, zijn er volgens de demonstranten geen leiders. Maar Wong is internationaal wel een bekend gezicht, omdat hij in het buitenland aandacht heeft gevraagd voor Hongkong. Zo sprak hij onder meer in Washington met leden van het Amerikaanse Congres.

Wel campagne

In de verkiezingen waarvan hij nu is uitgesloten, worden de leden van de achttien districtsraden van de stad gekozen. Volgens Wong is hij de enige van de ruim 1100 kandidaten die van de lijst is gehaald. Hij is van plan wel door te gaan met campagne voeren voor de verkiezingen. 

De demonstraties in Hongkong begonnen in juni vanwege plannen voor een wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk moest maken. Die wet is door het stadsbestuur van tafel gehaald, maar de protesten gaan door. De demonstranten eisen onder meer volledig vrije verkiezingen en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld. 

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, maakte dinsdag duidelijk dat ze voorlopig niet zal toegeven aan deze eisen. Ze wil pas overleggen met de demonstranten als die alle geweld opgeven. De protesten zijn de laatste weken gewelddadiger geworden, van beide kanten, na massale en vreedzame bijeenkomsten in de zomermaanden. “Totdat we het geweld aanpakken en er een einde aan maken, is het heel moeilijk om door te gaan met de politieke dialoog”, zei Lam. 

Intussen lijdt de economie van Hongkong onder de voortgaande onrust. De stad is inmiddels officieel in een recessie terechtgekomen, na drie kwartalen zonder economische groei. Vooral het toerisme is zwaar getroffen door de onzekerheid over de politieke situatie. Hotels kampen met leegstand en hebben hun tarieven sterk verlaagd. 

Lees ook: 

‘Peking moet serieus ingaan op onze eisen’

Joshua Wong (22) is een bekende activist in Hongkong en leider van een pro-democratische partij. In dit interview geeft hij een verklaring voor de onrust in zijn stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden