null

Mars

Honderden mensen lopen mee met Police for Freedom in Apeldoorn

Honderden mensen lopen zaterdagmiddag mee in een demonstratieve optocht van Police for Freedom door Apeldoorn. De demonstratie begon rond 12.00 uur bij sportpark Orderbos. Mensen hebben onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu’s bij zich.

De actiegroep zegt voor “de menselijke verbinding” te staan en onder anderen politie, marechaussee, artsen, zorgpersoneel, docenten en journalisten te vertegenwoordigen. Ze gaan voor “liefde, vrijheid en verbinden” en zijn “voor behoud van grondrechten”.

Sommige actievoerders hebben een verplegersuniform aan of dragen militaire kleding. Tijdens het lopen wordt er voortdurend “liefde, vrijheid, democratie” geroepen. Op spandoeken staan teksten als “Blijf van de kinderen af” en “Coronavaccin is gif”. Tientallen agenten zijn aanwezig en houden de stoet in de gaten.

Strikte voorwaarden

Burgemeester Ton Heerts heeft onder strikte voorwaarden toestemming gegeven voor de mars van ongeveer 6 kilometer. De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid, de orde en het naleven van de geldende coronamaatregelen, aldus de gemeente eerder. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming krijgt om te demonstreren.

Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en bijvoorbeeld meestal geen mondkapjes dragen. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. Ook in Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden