Demonstraties

Honderden mensen drinken samen koffie uit protest, maar rellen blijven uit

Demonstranten op het terrein van de voormalige Zwitsalfabriek in Apeldoorn drinken koffie om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Rellen bleven uit, drie mensen werden aangehouden. Beeld ANP
Demonstranten op het terrein van de voormalige Zwitsalfabriek in Apeldoorn drinken koffie om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Rellen bleven uit, drie mensen werden aangehouden.Beeld ANP

In veel steden was dit weekend extra politie op straat, na de rellen van vorige week naar aanleiding van de avondklok. Deze keer bleef het relatief rustig.

Op het Amsterdamse Museumplein verzamelden zich gisteren ongeveer zeshonderd veelal vreedzame demonstranten om samen ‘koffie te drinken’, deels getooid met hartjes en bloemen. Ze droegen onder andere gedichten voor. De gemeente had het protest verboden. Bovendien hielden de betogers onvoldoende afstand. Toen agenten bekeuringen uit gingen schrijven, gooiden sommige betogers met voorwerpen naar de politie.

Kort na 16.00 uur verdreef de Mobiele Eenheid alsnog de demonstranten die weigerden te vertrekken. Eerder op de dag waren in de buurt al dertig mensen aangehouden die onderweg waren naar het plein. De politie schatte in dat zij een risico vormden voor ‘verstoringen van de openbare orde’.

Rustig verloop in Apeldoorn

In Apeldoorn kwamen vierhonderd mensen af op een oproep om ‘koffie te drinken’ op het terrein van de oude Zwitsalfabriek. Daar had de burgemeester wel toestemming gegeven. De demonstranten verlieten uiteindelijk rustig het terrein. De politie hield drie mensen aan omdat ze wapens bij zich hadden en een vierde voor het beledigen van een agent.

De gemeente Eindhoven had twee demonstraties verboden, nadat er vorige week rellen waren uitgebroken. Dit weekend bleef het rustig. In Maastricht trok een groep van dertig tot veertig mensen door de stad. Rond 18.30 uur sloot een groot aantal agenten hen in, om hen te bekeuren voor overtreding van de coronaregels.

Arrestaties wegens opruiing

De politie pakte daarnaast verspreid over het land mensen op voor opruiing. Deels was dat nog vanwege de incidenten van afgelopen week, deels ging het om nieuwe oproepen. Zo nodigde een 34-jarige inwoner van Wassenaar mensen uit om zondagavond samen te komen in Den Haag.

Een twintigjarige Haarlemmer moest zich melden bij politie, omdat hij de beheerder zou zijn van een groep met vijfhonderd mensen op Telegram waarin oproepen tot rellen en geweld werden gedeeld. Daarnaast zijn nog zeker zes mensen van tussen de 17 en 28 aangehouden vanwege opruiing, vaak via sociale media.

Lees ook:

Jongerenwerkers en politie met videowagen op de been, maar geen relschoppers

Op sociale media ging een oproep rond om zaterdagmiddag ‘een kopje koffie’ te drinken in Utrecht als protest tegen de coronamaatregelen. De politie kreeg signalen dat het weleens uit de hand kon lopen en rukte massaal uit naar park De Gagel in Overvecht. Eenmaal daar kwam er nauwelijks iemand opdagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden