Demonstratie

Honderden mensen bijeen tijdens woonprotest in Amsterdam

Demonstranten tijdens een woonprotest op de Dam. Beeld ANP
Demonstranten tijdens een woonprotest op de Dam.Beeld ANP

Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag honderden mensen bij elkaar gekomen om te demonstreren voor het recht op betaalbaar wonen.

ANP

De demonstranten hebben protestborden bij zich met daarop teksten als ‘fix de woningmarkt’ en ‘huisjesmelkers functie elders’. Ook worden er leuzen geroepen als ‘legaliseer kraken, kraken gaat door’.

De demonstratie begon met toespraken en op het programma staat ook een mars. Tijdens de toespraak op het podium zei de organisatie dat de opkomst lager is dan de vorige keer, in 2021. Toen deden zo’n 18.000 mensen mee aan het woonprotest in het Amsterdamse Westerpark. “Maar dat maakt niet uit want het gaat erom dat we ons statement maken.”

Eerder werd bekend dat de route voor de mars is aangepast omdat de organisatie niet akkoord is gegaan met de voorwaarden van de zogenoemde driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef. De organisatie wilde vanaf de Dam door de Kalverstraat lopen, maar later werd bekend dat de mars vanaf de Dam over het Rokin naar het Waterlooplein gaat.

De autoriteiten waren bang dat de veiligheid door een hoge opkomst en drukte, vanwege onder meer de voorjaarsvakantie, in het geding zou komen. De demonstranten mochten alleen in groepen van 400 mensen per keer door de Kalverstraat met een maximumaantal van 2000 deelnemers. Dat wilde de organisatie van het woonprotest niet.

Een woordvoerster van het woonprotest meldt dat de mars door de lagere opkomst mogelijk toch door de Kalverstraat kan worden gelopen.

Lees ook:
PvdA en GroenLinks komen met ‘breekpunt’: geen bezuinigingen op wonen, zorg of sociale zekerheid

PvdA en GroenLinks maken het kabinetsbeleid tot inzet van de Provinciale Statenverkiezingen. Bezuinigingen moeten van tafel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden